Oudenburg: “Dit betekent zeker eeuwige roem”

© Ilse
Redactie KW

Raf Vanmoortel uit de Eendenstraat is de Krak van Oudenburg dankzij alle vrienden en bekenden in de muziekwereld. Ook zijn maten bij de Groep Verhelst, waar Raf al 41 jaar mecanicien is, deden een flinke duit in het zakje. “Ik denk dat alle muzikanten van West-Vlaanderen voor mij gestemd hebben”, lacht Raf. “Ja, ik ben aangenaam verrast. Dit betekent voor mij eeuwige roem, zeker?”

Al 46 jaar is Raf Vanmoortel spelend lid van de koninklijke harmonie Sint-Cecilia. “Ik ben op heel jonge leeftijd beginnen musiceren. Als elfjarige kreeg ik na school les van Georges Hautekiet. Ook gaf hij op woensdagnamiddag op vrijwillige basis Franse les aan wie dat wou. Mijn eerste muzieknoten speelde ik op een oude accordeon die vader tijdens de oorlog uit Duitsland had meegebracht. Hij heeft het instrument er gekregen in ruil voor tabak.”

Al vlug vond Raf, net als zijn oudere broers Freddy en Jacques, de weg naar de Oudenburgse harmonie, waar hij intussen 46 jaar speelt. “Ik ben begonnen met de bugel, dat was toen het goedkoopste muziekinstrument. Na 20 jaar heb ik een trompet gekocht en dat speel ik nu nog altijd. Vorig jaar heb ik me zelfs nog een nieuwe aangeschaft. Geen heel professioneel exemplaar, want dat kost al gauw 6.000 euro, maar toch een degelijke trompet van zowat 1.500 euro.”

Liefde voor muziek

Raf gaf zijn liefde voor muziek door aan zijn kinderen. “Els heeft een hele tijd bij de harmonie gespeeld, maar met intussen drie dochtertjes moest ze wegens tijdsgebrek afhaken. Schoonzoon Bjorn Blanckaert, ook aangesloten bij onze harmonie, was destijds de jongste organist van West-Vlaanderen en bespeelt zowat alle instrumenten.”

“Onze Leen heeft het voor de klarinet; zij speelt in Oeselgem. Haar man Thijs Pairs is ook muzikant maar om beroepsredenen gestopt. Zoon Jan is de man van het slagwerk: hij is zowel bij Oudenburg als bij Heist aangesloten. En zijn vrouwtje Margot Philippe speelt dwarsfluit en piccolo in Oudenburg en Heist”, acht Raf Vanmoortel zich gelukkig met de opvolging.

Ik denk dat alle muzikanten voor mij gestemd hebben

“Intussen hebben we met Vaike, Ajme en Ymke drie kleindochtertjes. En de oudste, Vaike, volgt nu al muziekschool. Zodra ze in het derde leerjaar zit, mag ze een instrument leren bespelen. Dan mag ik nog mijn echtgenote Arlette niet vergeten, want ook zij is lid van harmonie Sint-Cecilia. “Ik heb nog een tijdje slagwerk gedaan, maar ben nu al enkele jaren de vlaggendrager van dienst. Trommelen heb ik geleerd van wijlen Gilbert Cuvelier uit Zandvoorde”, valt Arlette bij. “Zo kunnen we altijd samen op stap en mag ik al eens een pintje drinken na een optreden. Ik heb altijd mijn BOB mee”, lacht Raf.

VRAGENRONDJE

Kom je uit een muzikale familie?

“In feite niet. Vader was zeker niet muzikaal aangelegd. Onze moeder hield wel van muziek. En toch sloten mijn twee broers, Freddy en Jacques, op jonge leeftijd aan bij de harmonie van Oudenburg. Freddy is jammer genoeg overleden en Jacques denkt er aan om na zijn pensioen opnieuw aan te sluiten. En mijn zus Annie was kleuterjuf en heeft in haar klasjes veel gemusiceerd.”

Beoefenden jullie ook een sport?

“Neen, dat was niet aan de orde, we mochten zeker niet voetballen. ‘Ze zullen tegen jullie benen stampen’, zei onze pa altijd. “Muziek mocht wel. Mijn ouders gingen altijd naar het Sint-Ceciliafeest en ook tijdens het kermisgebeuren waren ze present.”

Heb je een strenge opvoeding gehad?

“Ja, dat wel. Ik was de jongste van vier en durfde nogal eens een toer uithalen. Vader was streng, maar rechtvaardig. Al bij al heeft die strenge opvoeding deugd gedaan.”

Hoe zou het voor jou zijn zonder muziek in je leven?

“Dat zou heel jammer zijn. Muziek gaat voor mij boven alles. Ik speel heel graag en mis nooit een repetitie. Mijn leuze is dat als je iets doet, je het ook goed moet doen. Ook het sociale leven dat de harmonie meebrengt, is belangrijk. Zeker de gezelligheid na de repetitie, dan slaan we een praatje bij een natje en een droogje.”

Zou je nog een ander instrument willen aanleren?

“Dat zal afhangen van hoeveel longinhoud ik blijf hebben. Met het ouder worden vermindert het volume in de longen en dan is het aangewezen om over te schakelen naar een zwaarder instrument. We zien wel. Voorlopig hou ik het bij de trompet die ik al een kwarteeuw bespeel.”

BIO

Privé

Raf Vanmoortel (57) is Oudenburgnaar van geboorte. Hij groeide op in de Goede Boterstraat. Woont met zijn echtgenote Arlette Vanhonsebrouck in de Eendenstraat. Hun kinderen zijn Els, Leen en Jan.

Loopbaan

Raf studeerde mechanica aan het VTI van Oostende en werkt intussen al 41 jaar bij de Groep Verhelst als mecanicien.

Vrije tijd

Zijn grote hobby is muziek spelen. Hij is trompettist en speelt al 46 jaar bij de koninklijke harmonie Sint-Cecilia.

(Laurette Ingelbrecht)