Oudenburg: “Beter voor het lichaam, maar hoog financieel plaatje”

Redactie KW

De atleten en recreanten zijn in Oudenburg blij met de looppiste die achter sporthal Ter Beke ligt. “Een Finse piste is uiteraard veel minder belastend voor het lichaam, maar er hangt een hoog financieel plaatje aan vast”, zegt Gino Dumon, die al sinds 2002 competitieloper is.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Finse Pistes.

Zopas brachten 21 start to runners de cursus van Curieus tot een goed einde. Maandag 27 maart kregen ze hun brevet na met succes de 5 kilometer te hebben afgelegd. Ulrike Vanhessche is naast schepen van Sport ook trainer bij Start to Run en ook een fervent loper. Een Finse piste staat wel op haar verlanglijstje, maar is geen prioriteit. “Als loper zeg ik zeker ja tegen dergelijke piste. Dit is veel beter voor de gewrichten. Als trainer vind ik dit niet nodig. Je hebt geen overzicht meer, want de piste is dubbel zo lang, begeleiding en evaluatie zijn moeilijker en we zouden voor Start to Run dubbel zoveel trainers nodig hebben. We zijn blij met de huidige piste die trouwens erkend is door de Vlaamse Atletiekliga.”

“een Finse piste vergt veel onderhoud, waardoor de kosten toch oplopen”

“Trouwens, een Finse piste vergt veel onderhoud, waardoor de kosten toch oplopen. Ik moet bekennen dat we al enkele mogelijkheden onderzocht hebben, maar momenteel is dit in Oudenburg niet aan de orde. Eerst investeren in de uitbreiding van de sporthal en zien dat er voldoende subsidies naar de sportclubs en de scholen gaan”, vindt Ulrike Vanhessche.

Kleine doelgroep

Patrick Pollet, trainer bij Start to Run en kinesist, zou de Finse piste graag zien komen in zijn stad, maar… “De piste zou rond de beide voetbalpleinen moeten lopen. Ik denk dat dit een te grote investering is voor Oudenburg, vermits er maar een kleine doelgroep is. De meeste atleten lopen in een club en maken als training gebruik van de huidige piste. Om een Finse piste intact te houden zou ze moeten worden afgesloten, zodat ze niet voor andere doeleinden wordt gebruikt. In strijd met de bedoeling, want iedereen moet er toegang toe krijgen. Ik weet wel dat dergelijke piste veel voordelen heeft: ze dempt de schokken beter, dus minder belastend, en absorbeert meer het vocht in de winter.”

Realistisch blijven

“Mocht de Finse piste er ooit komen, zou het natuurlijk interessant zijn als ze aan sporthal Ter Beke komt”, zegt Gino Dumon. “Als loper zou ik dit zeker toejuichen. Maar je moet realistisch blijven: onze stad kent, zeker op sportgebied, momenteel andere prioriteiten. Eerst wordt de sporthal uitgebreid, zodat de clubs meer speel- en trainingsmogelijkheden krijgen.”

Middelkerkse piste in slechte staat

“Heel veel van mensen verkiezen ook om op het strand of de Zeedijk te lopen”, zegt schepen Johnny Devey. “Het gevolg is dat de Middelkerkse Finse piste dus niet veel wordt gebruikt. Of het is door door mountainbikers.” Maar als het aan de schepen ligt komt er een nieuwe Finse looppiste in Middelkerke.

De Finse looppiste op het sportpark De Krokodiel in Middelkerke verkeert in slechte toestand en dat heeft nogal wat oorzaken. De piste werd indertijd aangelegd op het sportpark om lopers de gelegenheid te geven om te trainen, maar heel veel werd de piste tot op heden niet gebruikt. Schepen voor sport Johnny Devey: “Het probleem in Middelkerke is dat wij geen atletiekclub hebben en de lopers uit de gemeente naar Nieuwpoort of Oostende trekken om er in groep te trainen. De mensen die gebruik maken van de piste doen dat recreatief, maar heel veel van die mensen verkozen ook om op het strand of de Zeedijk te lopen. Het gevolg is dat de piste dus niet veel wordt gebruikt en zelfs soms wordt gebruikt door mountainbikers om over te rijden. De piste ligt er bijgevolg niet al te best bij, maar daar komt verandering in met de herschikking van het sportpark”. Vast staat dat er een nieuw zwembad komt en als het aan de schepen ligt komt er ook een nieuwe Finse looppiste. “We willen de mensen dan stimuleren om er ook meer gebruik van te maken” geeft de schepen mee.