https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Oude zalmrokerij in Oostende wordt event- en vakantiehuis

Siska (links) en Babs Boels,de uitbaters van La Couronne: “Wij hebben fantastische herinneringen aan dit huis.” © Peter MAENHOUDT
Gillian Lowyck

Oostende In de Zandvoordestraat 25 vind je La Couronne. Tot de jaren tachtig een zalmrokerij, vandaag een evenementenlocatie en vakantiewoning. Zussen Siska en Babs kregen het niet over hun hart om de woning waar ze zoveel mooie herinneringen hadden, te verkopen. Ze smeten zich met veel liefde in het renovatieproject en zijn trots op hun La Couronne.

Het huis in de Zandvoordestraat 25 is er eentje met véél geschiedenis. Zussen Siska Boels (36) en Babs Boels (40) vertellen: “Onze overgrootvader was Joseph Boels. Hij was de stichter van visrokerij La Couronne in 1924 en bovendien de voorlaatste burgemeester van Stene. Hij is begonnen met de rokerij waar nu de Lidl staat. In eerste instantie rookten ze er haring en sprot, later werd dat zalm. Daarmee was La Couronne de pionier in Vlaanderen. Vandaar ook de Rokerijstraat.” La Couronne was trouwens een van de belangrijkste rokerijen van de kust en een grote werkgever in de wijk Konterdam.

Joseph Boels besloot om bij zijn rokerij een woning te bouwen. “Ze gingen er wonen met drie gezinnen. Een beetje een kangoeroewoning avant-la-lettre, klopt”, lacht Siska. “Boven waren de slaapkamers, op de eerste verdieping was het salon en beneden waren de kantoren van de rokerij. Waar nu Umami Concepts en Fré De Coiffeur zit, was er vroeger eigenlijk niets. Dat was gewoon een doorgang naar de laad- en losplaats van de vis.”

Accordeondeuren

Het salon op de eerste verdieping werd uitgerust met accordeondeuren: “Omdat onze overgrootvader het idee had om dat helemaal open te kunnen zetten om grote feesten te organiseren”, lachen de zussen. De grootouders en ouders van Siska en Babs zetten de zalmrokerij verder. “Uiteindelijk hebben drie generaties ondernemers dit gedaan. Eind jaren ‘80 werd La Couronne uiteindelijk overgenomen. Wij hebben de rokerij nooit geweten,maar aan dit huis hebben wij wel fantastische herinneringen. De grote familiefeesten die hier plaatsvonden, Sinterklaas, onze marraine die gigantische slagroomtaarten maakte en ons altijd met open armen ontving… Als kind was dit huis ook echt zálig om in te spelen. Zoveel om te ontdekken! Onze familie is altijd heel open geweest en wij konden hier altijd vrij discussiëren. Goede discussies in combinatie met goed eten en drinken dus.”

Na het overlijden van hun grootouders stond het huis lang te koop. “Maar de gedachte dat het verkocht zou worden en plaats zou moeten ruimen voor appartementen, maakte ons zo triest. De emotionele band die wij hebben met dit huis is zo groot, dat we besloten om het helemaal te renoveren. Er zijn overal nog originele elementen uit de jaren ‘50. Onze marraine heeft daar altijd heel goed voor gezorgd. De vloeren, de schouwen… De elementen die wij toevoegden, zoals de bar, zijn ook zoveel mogelijk in de stijl van het huis.”

Arbeidsters sorteren verse sprot in de rokerij La Couronne.
Arbeidsters sorteren verse sprot in de rokerij La Couronne. © Peter MAENHOUDT/Heemkring ‘t Schorre Steene

Siska en Babs sloegen de handen in elkaar: Siska houdt van het horeca-element en Babs is graag creatief bezig. “Uiteindelijk zijn we zo’n twee jaar bezig geweest met de renovatie van het huis, met de enthousiasmerende steun van onze ouders en familie.”

Vakantiehuis

Op de eerste verdieping vind je het salon: “Hier richten we ons op bedrijven die willen vergaderen, een persmoment organiseren, een brainstorm, een diner… Het is geen feestzaal voor pakweg een huwelijk, maar een babyborrel kan natuurlijk bijvoorbeeld wel. Of een creatieve voorstelling, of een familie die een grote ruimte zoekt om met iedereen de feestdagen te vieren. Er zijn tal van mogelijkheden.” Het volledige salon combineert een bar met zithoeken, een keuken en een terrasje. Boven bevinden zich twee vakantie-appartementen. “Ze zijn genoemd naar Joseph, onze overgrootvader, en Marie-Rose, onze marraine.”

La Couronne is trouwens nog altijd een klinkende naam in de buurt: “Toen mensen zagen dat we het hier aan het opknappen waren, kregen we al direct de vraag of ze hier gerookte zalm konden kopen”, lacht Siska.

Info: www.lacouronneoostende.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten