Oude vliegtuigbom in Steenbakkerijen van Ploegsteert

Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Donderdag werd DOVO ter plaatse geroepen nadat graafmachines van de Steenbakkerijen van Ploegsteert een oude vliegtuigbom boven haalden. Een veiligheidsperimeter werd ingesteld waarop de bom onschadelijk werd gemaakt.

Het waren de machineoperatoren van de gravers die, in de groeve, plots het gevaarte zagen verschijnen. Om 11 uur werden zowel de brandweer als politie ter plaatse geroepen, die op hun beurt de ontmijningsdienst DOVO contacteerden. Een veiligheidsperimeter van 500 meter werd opgetrokken.

Ontmijningsploegen van zowel Poelkapelle als Oud-Heverlee kwamen ter plaatse en konden het springtuig identificeren als een vliegtuigbom uit de Eerste Wereldoorlog van Engelse makelij. De obus woog iets meer dan 100 kilogram en als bij wonder raakte de graafmachine van de steenbakkerij de bom slechts oppervlakkig, waardoor deze niet ontplofte.

Na een analyse van de situatie besloot de ontmijningsdienst het springtuig ter plaatse onklaar te maken door de ontsteking hydraulisch te verwijderen. Tijdens de interventie werd het verkeer in de perimeter volledig stilgelegd, wat vooral op de N58 voor hinder zorgde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier