Oude rijkswachtsite wordt sociaal woonproject

Luchtfoto van de oude rijkswachtkazerne (foto MVO)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Het lokaal bestuur investeert 430.000 euro in de aankoop van de oude rijkswachtsite in de Brouwersstraat, die bestaat uit meerdere percelen met verschillende eigenaars. De gemeente wil er een sociaal woningproject laten uitbouwen door Woonmaatschappij IJzer & Zee.

Het zal een groen inbreidingsproject worden met sociale huurwoningen en -flats. De conciërgewoning (linkerkant, palend aan huisnummer 47) was vroeger eigendom van de Regie der Gebouwen en werd al in 2017, na een procedure van minnelijke onteigening, overgedragen aan het lokaal bestuur. De kazerne (rechterkant, palend aan huisnummer 51) is momenteel eigendom van de Politiezone Westkust. Voor de aankoop van het voorste deel van dit pand heeft de gemeenteraad al in 2014 de ontwerpakte goedgekeurd, maar deze werd uiteindelijk niet verleden. Achteraan de site over de volledige breedte bevindt zich nog een rij garageboxen.

Verlaten site

Burgemeester Bram Degrieck: “Zodra de koopakte is verleden, gaan we een samenwerking aan met Woonmaatschappij IJzer & Zee om er een sociaal woningproject te laten uitbouwen met zowel gezinswoningen als appartementen, om te verhuren. Dit dossier kent al een lange geschiedenis. De site ligt er momenteel wat verlaten bij. De bestaande gebouwen worden gebruikt door de wijkwerking en de vereniging Tegenstroom, en in de conciërgewoning huisvesten we vluchtelingen uit Oekraïne. Er werd ook een kleine buurtparking ingericht. Samen met de Woonmaatschappij gaan we nu op zoek naar een ontwerper voor de bouw van een twintigtal sociale wooneenheden. Er is in De Panne een lange wachttijd voor een sociale woning en de site is er optimaal voor geschikt. In combinatie met de sociale woningen moet de hele site (zo’n 2000 m²), een groene, publiek toegankelijke ruimte worden.”

Nicolas Luyssen, schepen van Woonbeleid, vult aan: “Met de aankoop van deze site willen we inzetten op betaalbaar wonen in het centrum van De Panne. Zo gaan we ook slimmer om met de weinige ruimte die er is.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.