Oude pastorie Bossuit zoekt creatieve koper

Burgemeester Lut Deseyn en schepen Tom Beunens zien veel mogelijkheden in het historisch pand. © JS
Redactie KW

De gemeente Avelgem heeft beslist om de pastorie in Bossuit, die vorig jaar al een tijdje te koop stond, opnieuw aan te bieden. “Niet enkel de prijs is van belang, maar ook de plannen van de koper: de nieuwe functie moet een meerwaarde bieden voor de dorpsomgeving”, stelt burgemeester van Avelgem Lut Deseyn (gbA-Gemeentebelangen).

Het pand ligt in het centrum van de Avelgemse deelgemeente Bossuit, langs de provincieweg tussen Doornik en Avelgem. Pal naast pastorie bevindt zich de Sint-Amelbergakerk, die sinds 2008 een artistieke transformatie onderging. De kerk doet nu dienst als kunstruïne. De pastorie fungeerde sinds 2008 tijdelijk als kleuterschool, maar stond voor het grootste deel van de tijd leeg. Daar wil Avelgem verandering in brengen, in samenwerking met de Intercommunale Leiedal, die de gemeente begeleidt bij de verkoop.

“Bij deze verkoop is niet enkel de prijs van belang, maar vooral de toekomstige functie die de nieuwe eigenaar de woning en schitterende tuin wil geven”, vertelt Lut Deseyn, burgemeester van Avelgem. “De locatie biedt nogal wat mogelijkheden. Denk aan een horecazaak, een private woonst met kantoor of andere finaliteiten die het centrum van Bossuit kunnen verfraaien en een meerwaarde bieden voor de dorpsomgeving.”

Historisch pand

Het pastoriegebouw dateert van 1896 en wordt gekenmerkt door een neogotische stijl. Het dubbelhuis, volledig onderkelderd en voorzien van vijf traveeën en twee bouwlagen, is opgetrokken in rode verankerde baksteen. “Net deze grote architecturale erfgoedwaarde heeft ons ervan overtuigd om op zoek te gaan naar een nieuwe functionele invulling van het pand. Zo vermijden we een jammerlijke sloop”, duidt Tom Beunens (Tandem), schepen van Ruimtelijke Ordening en Patrimonium in Avelgem. “De duurzame ontwikkeling staat dus voorop.”

Openkijdag op 22 augustus

De gestelde prijs voor de oude pastorie is 220.000 euro. De kooptermijn loopt nog tot en met 30 oktober. Op zaterdag 22 augustus, tussen 14 u. en 17 u. organiseert de gemeente een openkijkdag voor alle geïnteresseerden. Inschrijving is noodzakelijk. “Dit om alles op een veilige manier te laten verlopen”, stelt de burgemeester. “Wie er die dag niet bij kan zijn maar toch dromen koestert, kan een afspraak op maat gemaakt worden.” (JS)

Wie aanwezig wil zijn op de openkijkdag dient zich in te schrijven op de website www.avelgem.be/pastoriebossuit. Meer info bij wim.monteyne@avelgem.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier