Oude partoriewoning in Hulste heeft nieuwe eigenaars: “Hulste positief verrassen”

Pascal Van den Hende, Ward Vanassche, Ward Demyttenaere, Bert Dekyvere, Karel Six en Patrick Claerhout. Kristof Wallays ontbreekt. (gf)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Zeven ondernemers uit Hulste sloegen de handen in elkaar om ‘d’Oude Pastorie’, een iconische parel uit 1866, een nieuw leven in te blazen. “We zien er alvast naar uit om Hulste positief te verrassen”, zegt het zevenkoppig collectief ‘Voor en door Hulste’ unaniem.

De spreekwoordelijke kogel is door de kerk, de oude pastoriewoning in Hulste heeft een nieuwe eigenaar: het collectief ‘Voor en door Hulste’, een initiatief van de ondernemers Patrick Claerhout van Bouwbedrijf Claerhout, Bert Dekyvere, Safety & Security adviseur van SasConsult, Ward Demyttenaere van metaal- en betonproducent Construx, verzekeringsmakelaar Karel Six van Kerckhof &Sixnv, Ward Vanassche van Wijnhandel Vanassche, Pascal Van den Hende van de gelijknamige houthandel en Kristof Wallays van aardappelproducent Agristo.

Ideale aanvulling op het reeds bruisende elan dat Hulste kent

De zeven ondernemers zijn gedreven om in ‘d’ Oude Pastorie’ een plaats te creëren waar men zowel tot rust kan komen of simpelweg kan genieten van een activiteit in een uniek kader. “Het is een ideale aanvulling op het reeds bruisende elan dat Hulste kent. Een plek waar zowel jong als oud zijn weg naartoe kan vinden”, zegt het collectief. Op de vraag hoe het zevental tot dit initiatief gekomen is, luiden hun stemmen allen eensgezind. “We willen het belang van een sterk sociaal weefsel in het bloeiende dorp dat Hulste is blijvend ondersteunen. Het feit dat dit dan ook nog letterlijk onder de kerktoren is en pal naast ons nieuw buurtpark ligt, zorgt voor de kers op de taart.”

De grootste troef

De achtergrond van de zeven ondernemers is vrij divers te noemen. “Ieder van ons werkt in een verschillend gebied, van bouw en wijnen tot verzekeringen en hout. We zijn allen uit Huste, dat alleen al schept een grote band, en we nemen dit initiatief volledig vanuit onze privésfeer. Een persoonlijk engagement waarbij we, waar mogelijk, ook ons gezin willen betrekken. Onze verschillende achtergronden, in combinatie met de zin om er iets moois van te maken, lijkt ons net onze grootste troef. We zien er alvast naar uit om Hulste positief te verrassen.” Voor de invulling staat het collectief voor alle ideeën open. “Van kleinschalige concerten tot tentoonstellingen. Alle tips, initiatieven of ideeën zijn welkom. Een eerste activiteit is gepland rond Halloween.”

De pastorie van de Sint-Pietersparochie van Hulste is gebouwd in 1866 naar ontwerp van de Kortrijkse architect Crocquison ter vervanging van een oudere pastorie. Het gebouw omvat onder meer aan weerszijden van de gang een salon, links met bewaarde neogotische vloer en 19de-eeuwse marmeren schouw met neogotische tegeltjes, rechts met een tweede, achterliggend salon aan de tuin en een terras. De achterkeuken heeft een bewaarde gootsteen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier