Oude panden, nieuwe plannen: aanvraag voor 17 flats pal in het stadscentrum van Wervik

De grote herenwoning van wijlen Roger Delva naast de gewezen lounge en wijnbar 't Vraagteken op het Sint-Maartensplein. © MV
Redactie KW

De stad Wervik kreeg een aanvraag voor de bouw van 17 flats op twee verschillende plaatsen middenin het stadscentrum. Het gaat om vijf flats op het Sint-Maartensplein, langs de achterkant zes flats in de Keizerstraat en nog eens zes op het einde van de Leiestraat. Twee grote panden zullen worden afgebroken. De grote herenwoning van wijlen Roger Delva naast de gewezen lounge en wijnbar ‘t Vraagteken op het Sint-Maartensplein werd twee jaar geleden jaar verkocht. Ook de textielwinkel Vandevoorde in de Leiestraat gaat tegen de vlakte.

Door Erik De Block

In het pand op het Sint-Maartensplein was ook een kantoor van Fintro gevestigd, maar dat verhuisde naar de overkant van het Sint-Maartensplein. Sedert maart vorig jaar staat het huis leeg. Het pand werd eerst verkocht aan Johan Vander Meiren van Air Events uit Beselare. Hij diende een aanvraag in voor de bouw van tien flats op het Sint-Maartensplein. Het schepencollege leverde geen bouwvergunning omdat de aanvrager te weinig rekening hield met de omgeving.

De aanvrager wilde ook achteraan in de Keizerstraat richting de Leie bouwen. Maar bewoners van andere flats in de Keizerstraat die hun zicht op de Leie zouden verliezen, dienden bezwaar in. Uiteindelijk trok Johan Vander Meiren zijn aanvraag voor een bouwvergunning in en verkocht ondertussen het pand aan projectontwikkelaar Wim Beyaert van Bright City uit Zwevegem.

Bright City

“De aanvraag stelt rekening te houden met alle bezwaren die werden ingediend bij een voorgaand project”, aldus schepen van Omgeving en Wonen Bert Verhaeghe (stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project).

Aan de textielwinkel Vandevoorde in de Leiestraat staan al sedert februari nadarhekken.
Aan de textielwinkel Vandevoorde in de Leiestraat staan al sedert februari nadarhekken.© MV

“De nieuwe voorgevel op het Sint-Maartensplein zal er identiek moeten uitzien als de bestaande voorgevel, die op de inventaris bouwkundig erfgoed staat. Er worden 20 parkeerplaatsen voorzien en 30 plaatsen voor fietsen. Elke flat beschikt over een eigen terras. Er loopt hierover nu een openbaar onderzoek tot halfweg augustus.”

Hekken

Tot dan kan iedereen bezwaar of opmerkingen indienen. Het schepencollege neemt nadien een beslissing over het afleveren van een omgevingsvergunning. De nieuwe eigenaar Wim Beyaert ging ondertussen praten met inwoners uit de Keizerstraat en ze kunnen zich alvast vinden in het nieuwe totaalproject. Aan de textielwinkel Vandevoorde in de Leiestraat staan al sedert februari nadarhekken.

“De gevel vertoont heel wat barsten en scheuren”, aldus burgemeester Youro Casier (SP.A). “Onze technische medewerker is ter plaatse geweest en hij oordeelde dat het zou aangewezen zijn om het openbaar domein te beveiligen. Bijgevolg werden door ons hekken geplaatst zodat de voorbijgangers maximaal beveiligd worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier