Oude Hemelsdaele basisschool in Brugge straks luxueuze residentie: “Voor de happy few”

Thibaut De Vos en Johan Vandendriessche van VDD Project Development, schepen Franky Demon en erfgoedconsulente Sofie Baert. © WK
Redactie KW

De herbestemmingswerken voor de oude Hemelsdaele basisschool in de binnenstad worden, als alles normaal verloopt, na de paasvakantie opgestart. Het voormalige schoolgebouw op het Sint-Maartensplein wordt omgevormd tot een luxueuze residentie.

“Dit wordt opnieuw een mooi voorbeeld van hoe we in Brugge een stukje vernieuwde architectuur kunnen combineren met respect voor ons erfgoed”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V), die vorige week de omgevingsvergunning voor het project afleverde.

Het complex, met huisnummers 5 en 6, heeft al een lange voorgeschiedenis: in 1773 kocht ridder Francis Van Hamme een gedeelte ervan van de ontbonden jezuïetenorde – het waren tevens de jezuïeten die ernaast de kenmerkende Sint-Walburgakerk lieten optrekken – om er een royale stadsresidentie te bouwen. Het ‘Huis van Hamme’ raakte af in 1781.

VDD Project Development herbestemt ook Weylerkazerne

In 1801 kwam de residentie in handen van het echtpaar Eugène Gouban en Thérèse Simon, die er woonden met hun dienstboden. Gouban was een van de vier burgemeesters van het Brugse Vrije. “In 1869 is het gebouw dan eigendom geworden van de Belgische Staat en deed het dienst als kantoren voor de administratie der directe belastingen. Tenslotte werd het in ’85 ingewijd als de basisschool Hemelsdaele, die vorig schooljaar naar de Sint-Jansstraat verhuisde“, zegt schepen Franky Demon.

Nu wordt het dus een modern wooncomplex: VDD Project Development, dat in Brugge ook de herbestemmingsopdrachten voor de Weylerkazerne, het vroegere KBC-gebouw in de Steenstraat en Hof de Gros kreeg toegewezen, gaat het herontwikkelen met behoud van de erfgoedwaarden.

Het voormalig schoolgebouw wordt een meergezinswoning met acht appartementen, de speelplaats een grote gemeenschappelijke binnentuin met daarachter een half-ondergrondse parkeergarage. Boven die garage komen er ook nog eens twee eengezinswoningen”, licht schepen Demon het project toe. Het eindvolume zal wel een stukje kleiner zijn: van de bestaande gebouwen wordt 600m² afgebroken en daarvan wordt slechts 440m² herbouwd.

Het beschermde herenhuis in het complex krijgt een hoogwaardige restauratie, achter de gevel bevinden zich immers nog drie authentiek 18de-eeuwse salons waarvan er één is bekleed met Mechels leder. VDD Project Development, een Brugse firma gespecialiseerd in hedendaagse herbestemming van historische panden op toplocaties, zal die salons in hun volle glorie herstellen.

Voor de happy few

“Een investering van toch ettelijke miljoenen euro’s”, zegt Thibaut De Vos. Het voormalige optrekje van ridder Van Hamme blijft zo een residentie voor de happy few. “Zo’n restauratie is natuurlijk erg duur, waardoor je onvermijdelijk in een hogere prijsklasse zit. Maar dit is een stukje erfgoed dat niet verloren mag gaan. Bij eerdere renovatiewerken, in de tweede helft van de jaren ’80, werden al heel wat van de oorspronkelijke elementen verwijderd”, besluit Demon. De oplevering is volgens Demon voor ten vroegste eind 2020. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier