Oude gemeenteschool Beselare wordt vrijetijdscentrum

Schepen Koen Meersseman, burgemeester Dirk Sioen en schepen Ingrid Vandepitte kwamen het project ter plaatse toelichten. © ZB
Redactie KW

De site van de oude gemeenteschool in Beselare wordt helemaal vernieuwd. Het gebouw dateert al van na de Eerste Wereldoorlog en biedt momenteel onderdak aan drie verenigingen. De site wordt vernieuwd tot een vrijetijdscentrum waar jeugd, cultuur en muziek samenkomen.

“Het dossier werd al enkele jaren geleden opgestart maar nu krijgt het zijn werkelijke uitvoering”, stelt schepen van Jeugd Koen Meersseman. “Het laatste jaar zat er werkelijk schot in de zaak. Door de participatie van de verenigingen is gezorgd voor voldoende draagkracht van het project. De werken zouden normaal definitief van start moeten gaan in september 2021. We zouden graag de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie in januari 2023 organiseren op de vernieuwde site.”

De kostprijs voor het vernieuwingsproject wordt geraamd op 750.000 euro. Er is een provinciale tussenkomst voorzien van 250.000 euro in het kader van duurzame ontwikkeling en plattelandsbeleid. “Het project is een combinatie van renoveren en nieuwbouw. “De school heeft immers ook een emotionele waarde en die willen we behouden. Een gedeelte wordt gerenoveerd en opgewaardeerd. Er komt ook een totaal nieuwe vleugel bij. Het wordt een echt vrijetijdscentrum.”

Meer verenigingen

“De ligging, vlak bij het bovenlokaal fietsnetwerk, wordt uitgespeeld om een groene verbinding te maken met de school- en sportomgeving en met het nabijgelegen speelplein. De site wordt, met afgesloten speelzone en toiletruimte, een centraal rustpunt binnen dit trage wegennet”, weet schepen Koen Meersseman.

Heel belangrijk is dat het gebouw meer verenigingen zal kunnen herbergen. “De huidige gebruikers blijven er, maar ook nieuwe verenigingen krijgen er een plek”, gaat de schepen verder. “Chiro Beselare organiseert hun werking reeds in twaalf lokalen, vzw de Heksenstoet gebruikt de zolder als stockeerruimte en de Koninklijke Harmonie repeteert, afwisselend met koor de Reutelnoot, in een repetitie- en vergaderlokaal.”

Voorstelling

“Door een sterk stijgend ledenaantal kampt het koor met een gebrek aan ruimte. Nog een aantal verenigingen waaronder dé Academie en zelfs onze eigen gemeentelijke speelpleinwerking, kampen ook met een tekort aan ruimte en infrastructuur. Ook voor hen wordt in de toekomst een plaats gereserveerd op de nieuwe vrijetijdssite. Belangrijk is ook dat we inzetten op duurzaamheid. De doelstelling is de ontwikkeling van een energie- en milieuvriendelijk jeugd-, cultuur- en muziekcentrum.”

Op 1 december om 18 uur stelt schepen Koen Meersseman de nieuwe site voor via livestream op het YouTubekanaal van de gemeente. Geïnteresseerden kunnen volgen via www.zonnebeke.be of via de facebookpagina van de gemeente.

Beselareplein

Oppositiepartij N-VA juicht het project toe. “Wel jammer dat het project grotendeels verborgen zit achter een gevel in een zijstraat. Wat erger is, is dat men tezelfdertijd plannen aan het uitwerken is om het Beselareplein, in volle centrum, om te vormen tot een appartementswijk en gebouwen met evenveel erfgoedwaarde als de gemeenteschool gaat slopen”, zegt Koen Descheemaeker.

“Op de komende gemeenteraad ligt datzelfde punt opnieuw voor. Wij roepen de bevolking op: spreek de gemeenteraadsleden van de meerderheid aan en vraag hen de aanpassing van het RUP goed te keuren. Enkel zo kunnen we de authenticiteit van onze dorpen behouden. Nieuwbouw kan, maar met respect voor het verleden. Als bevolking moeten we nu onze stem laten horen: wij willen onze dorpskernen behouden en willen geen hoogbouwappartementen van vier verdiepingen op onze dorpspleinen”, aldus Koen Descheemaeker. (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier