Oude garde stoomt jonge ploeg klaar voor rommelmarkt op 1 mei in Ruiselede

Het huidige rommelmarktcomité trekt dit jaar nog het voortouw voor de rommelmarkt op woensdag 1 mei. Volgend jaar neemt de jonge garde het roer over met steun van de ervaren leden. © RV
Redactie KW

Woensdag 1 mei zullen er geen rode optochten zijn in het molendorp, maar wel naar goede gewoonte een bonte wemeling van mensen, flanerend tussen de vele kraampjes van de rommelmarkt. Dan organiseert het rommelmarktcomité immers de 24ste editie van dat topgebeuren.

Deze rommelmarkt is meteen de aanloop naar een grondige metamorfose binnen het rommelmarktcomité. De huidige ploeg neemt nu nog het voortouw en de nieuwe groep jonge en temperamentvolle comitéleden bruist van ambitie en pittige drive om deze succesformule nog eens een kwarteeuw toe te passen.

De basis van deze rommelmarkt situeert zich in 1995. Het 11.11.11-comité zocht een andere formule om geld in te zamelen voor het goede doel. Toen kenden rommelmarkten een sterke opwaartse flow. En dus sprong het 11.11.11.-comité op de kar. Vier mensen stonden aan de doopvont van de nieuwe activiteit ‘Het rommelt in het Park’: Luc De Leersnyder, Frans Debouck en echtgenote Christiane Francoys en Chantal Rots. Chantal was en is nog steeds actief in het comité. We blikken met haar even terug en kijken ook naar de toekomst.

300 à 400 standhouders

“Ik herinner me dat we bij de eerste editie 75 kramen mochten inschrijven, een veelbelovende start”, weet ze. “Dat aantal ging pijlsnel de hoogte in en stagneerde vervolgens tot wat we de afgelopen jaren mochten noteren. Elk jaar dagen ongeveer 300 à 400 standhouders op, enigszins afhankelijk van het weer uiteraard. Vier weken voor de manifestatie hebben we nagenoeg 100 voorinschrijvingen. Naarmate de deadline nadert, stromen de inschrijvingen snel binnen. En dan zijn er ook heel wat deelnemers die het weer afwachten en dan toeslaan of de dag zelf aansluiten en bij onze rondgang het standgeld betalen.”

Na een kwarteeuw geven we graag en vol vertrouwen de fakkel door – Chantal Rots

“Het immense succes van onze rommelmarkt stoelt op enkele belangrijke parameters. De unieke datum van 1 mei, feestdag van de solidariteit. Het feit dat het geheel een project is voor het goede doel. En gaandeweg werd de perceptie echt realiteit dat het een feest is voor Jan en alleman. De rommelmarkt kan telkens op veel bezoekers van het eigen dorp rekenen. Mensen die anders geen rommelmarkten bezoeken. De rommelmarkt staat ieder jaar in zoveel agenda’s met stip aangeduid. De gezellige sfeer met muzikale optredens, de charmante en pittoreske omkadering in het park lokken veel mensen.”

Twee competente teams

“Vorig jaar al lieten we verstaan dat deze ploeg niet ten eeuwigen dage zou doorgaan en dat een nieuw rommelmarktcomité gewenst was. En die oproep bleef niet onbeantwoord. We mochten een sterke groep vrienden verwelkomen met de neus in dezelfde richting, die de continuïteit verzekeren. Dit jaar zal de ‘oude garde’, die bulkt van ervaring, nog de rommelmarkt in goede banen leiden met hulp van de nieuwkomers. Volgend jaar worden de rollen dan omgekeerd voor de 25ste editie. Na een kwarteeuw geven we graag en vol vertrouwen de fakkel door.”

“We zijn trots dat we nu twee competente teams kunnen presenteren. De ervaren ratten zijn Peter De Keyser, Stijn De Ram, Hans Vanoverberghe, Chantal Rots, Ingrid Rots, Myriam Pattyn, Johanna Verfaillie, Caroline Icket (zus van broeder Guido, wiens werk in Afrika gesteund werd met deze rommelmarkt), Linda Vandekerckhove, Frans Debouck , Christiane Francoys, Luc De Doncker en Katrien Dedecker. De jonge garde bestaat uit Dries Vanwanseele, Toon Vereecken, Katrijn Van Der Linden, Hanne Maeseele, Janne Vanoverberghe, Jasper Callewaert, Valerie Delberghe, Sander Tanghe, Bart Schaubrouck, Benjamin Verstrynghe en Melanie De Doncker. Velen van hen zijn kinderen van de huidige werkploeg”, vertelt Chantal Rots.

Inschrijvingen

De 24ste editie van ‘Het rommelt in het Park’ start op woensdag 1 mei om 6 uur en strekt zich uit over de centrumstraten. De graszone tussen de kerk en het gemeentehuis is the place to be voor sfeer, muziek, een drankje, lekkere pannenkoek of geurende worst. De toegang tot de rommelmarkt is gratis.

Info en inschrijven via www.rommelmarktruiselede.be of 0495 75 44 00 of info@rommelmarktruiselede.be. Het comité wijst geen verplichte plaatsen aan. Wie eerst komt, kiest zijn setting voor die feestdag. Aansluiten is aangewezen. De dag voor de eigenlijke markt wapperen er al heel wat rood-witte lintjes om zo een eigen plekje af te bakenen. De opbrengst gaat integraal naar projecten voor kansarme kinderen in Kinshasa.

(Roland Van de Steene)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier