Oude brandweersite krijgt nieuwe invulling

Schepen van Ruimtelijke Ordening Matthias Vanneste (Open Vld).© LOO
Schepen van Ruimtelijke Ordening Matthias Vanneste (Open Vld).© LOO
Redactie KW

Met de realisatie van een stadshal, een centrumpark en een nieuw sociaal blok liggen de krachtlijnen vast van de herbestemming van de oude brandweersite in het centrum van de gemeente. Wie dat wil, kan zich tot 21 maart kandidaat stellen voor het bewonerspanel.

“We willen de oude brandweersite omvormen tot een groene, centrale ontmoetingsplaats voor alle Deerlijknaren”, verduidelijkt schepen van Ruimtelijke Ordening Matthias Vanneste (Open Vld). “Na een grondige evaluatie kwam het ontwerp van het collectief VELD-Horizon als beste uit de bus. Dat is een samenwerking tussen het studiebureau Cnockaert, het architectenbureau Veld en inrichtingsplandeskundige Horizon.”

Politiekantoor wordt horeca

De krachtlijnen van het ontwerp zijn ondertussen gekend, legt de schepen uit. “Er zijn twee assen voorzien. Enerzijds een groene verbinding tussen de Rodenbachstraat en de Cdt. Ameyestraat, anderzijds een verharde doorsteek tussen het Neunkirchenplein en het gemeentehuis. Er komt ook een centrale groenruimte of centrumpark. Het oude politiekantoor wordt verkocht en krijgt een horecabestemming met een open terras naar het plein toe. De bouwmaatschappij Mijn Huis springt overigens mee op de kar. Het huidige sociaal woonblok gaat tegen de vlakte en krijgt een nieuwe invulling .”

Mensen die zich kandidaat stellen voor het bewonerspanel, krijgen de kans om mee te denken over het project. “We willen samen met de Deerlijknaren nadenken over de verdere ontwikkeling van de publieke ruimte: de toegang tot het centrumpark, de optimale benutting van de centrale groenruimte, de integratie tussen centrumpark en sociaal woonpark, het voorzien van een autoluw karakter…”

Gezocht: gemotiveerde Deerlijkenaren

“Concreet zijn we op zoek naar tien gemotiveerde Deerlijkenaren die zich willen engageren voor dit project”, zegt schepen Vanneste. “ Tijdens een tweetal momenten gaan we in workshops aan de slag. Die worden georganiseerd tussen 19 en 21 uur. Op donderdag 1 april houden we een eerste verkenningsdag, om tot een set duidelijke ambities en randvoorwaarden te komen.”

De evaluatiedagen worden eind augustus georganiseerd. Alle kandidaturen voor het bewonerspanel worden verwacht ten laatste op zondag 21 maart. “Op basis van de ingezonden kandidaturen stellen we een gevarieerde groep samen die zo goed mogelijk een afspiegeling van onze gemeenschap vormt. Alle kandidaten worden persoonlijk op de hoogte gebracht van de selectie op vrijdag 26 maart en alle leden van het bewonerspanel worden rechtstreeks gecontacteerd voor verdere afspraken.” (DRD)

Info: Gemeente Deerlijk, 056 69 47 20, info@deerlijk.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.