Oude Beselarestraat in Wervik staat helemaal in teken van de Tour

Foto LV
Redactie KW

Met een proloog in Düsseldorf in Duitsland start vandaag de Tour de France. Het eerste deel van de Oude Beselarestraat, waar er eenrichtingsverkeer is, staat dit jaar volledig in het teken van de Tour. Aan zestien huizen zijn veel vensters en gevels versierd in het teken van de wielersport. Voor de tweede keer is er vandaag een straatfeest.

Een jaar geleden kleurde de straat zwart-geel-rood, helemaal in de sfeer van het EK voetbal in Frankrijk. Er hingen toen kleine vlagjes zig zag over de straat en grotere Belgische vlaggen sierden de gevels van de rijwoningen. Nu staat alles dus in het teken van de koers. “Vanaf 11 uur serveren we het aperitief en dan wordt het aanschuiven voor stoofvlees met frieten”, aldus Frank Vandekerckhove.

Samen met bakker Youri De Becker, Karel D’Hondt en Kurt Nuitten behoort hij tot de initiatiefnemers van het straatfeest. “Er zijn een zeventigtal inschrijvingen”, zegt Frank. “Na de koffie gaan we in de grote garage van bakker Youri dan op televisie kijken naar de proloog van de Tour. Ondertussen voorzien we een paar proeven op de fiets. Zoals een lepelkoers en vogelpik.”

Foto LV
Foto LV

Wie vensters en gevels versierde, kan in de prijzen vallen. “We voorzien een prijs voor de mooiste plek”, zegt Frank. “Er is ook een prijs voor wie het mooist verkleed is in retrokoerskledij.” Er zijn veel (oude) koerstruien, foto’s in kleur en zwart-wit, bidons en allerlei koerspetjes te zien.

Aan de overkant van bakkerij Youri hangt het tegen de gevel van Monia Knockaert vol. Tot zelfs een oude koersfiets en step. Op de bovenverdieping van gewezen gemeenteraadslid Serge Nuitten naast de bakkerij hangt een vooroorlogse fiets. “Eveneens diverse shirts van onze plaatselijke ex-prof Eddy Cael die deelnam aan de Tour”, vertelt Serge.

Foto LV
Foto LV

Niet alleen gewezen Tourhelden zoals Jan Ullrich, Lance Armstrong en wijlen Marco Pantani zijn er te zien. Ook plaatselijk wielertalent met een volledig venster over eerstejaarsjunior Lars Collie. Aan het huis van Frank Vandekeckhove hangen oude affiches uit. Van toen de Tour in 1995 ook in ons land was en de tweede Grote Prijs De Mote in 1975 voor liefhebbers, met aankomst wat verderop in de Oude Mesenweg. (ED)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.