Oude bekenden blazen Ma Rica Rokk nieuw leven in

Frederik Philibert en Francis Vandendorpe baten straks opnieuw Ma Rica Rokk uit. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De legendarische Brugse jeugdkroeg Ma Rica Rokk, enkele maanden geleden nog failliet verklaard, wordt in november terug opgestart door twee oude bekenden. Francis Vandendorpe, die de zaak in 1985 oprichtte, en Frederik Philibert, die de kroeg al eerder samen met Francis runde tussen 2008 en 2015, blazen de kroeg nieuw leven in. “De typische Ma Rica Rokk-sfeer komt terug, maar de stempel van nachtkroeg gaat er wel af”, klinkt het bij de ‘nieuwe’ uitbaters.

Het bekende café Ma Rica Rokk op ‘t Zand staat er nu nog verlaten, leeg en troosteloos bij na het faillissement van afgelopen zomer. Maar daar zou in november verandering in moeten komen. Francis Vandendorpe en Frederik Philibert, die de zaak eerder al samen runden, zorgen voor een nieuwe start. De kroeg kent een bewogen geschiedenis. Talloze overnames, nieuwe uitbaters, geranten en investeerders, maar de naam Ma Rica komt wel steeds terug.

David Bowie

“Ik startte zelf Ma Rica op in 1985, samen met Randal Vincke die in 2011 jammerlijk overleed in een auto-ongeluk. Het was de tijd dat we ook heel wat fuiven organiseerden en rond trokken met disco Timewind“, duikt Francis Vandendorpe in de geschiedenis. “Dat waren heel mooie jaren waarbij ik ook internationale artiesten liet optreden. Het volk kwam van ver buiten Brugge af naar Ma Rica Rokk. David Bowie is hier zelfs nog langs geweest. Aanvankelijk was dat enkel dat ene geveltje, later werden drie panden ingenomen.”

‘Horecapaus’

In 1992 hield Randal Vyncke het dan voor bekeken en zette Francis de uitbating alleen verder. Vanaf 1999 komt Ma Rica dan in handen van Filip Tijssens, de zogenaamde horecapaus die op zijn hoogtepunt in Brugge wel zeven zaken tegelijkertijd runde. Maar dat succes bleef niet duren en in 2008 gaat Tijssens met al zijn zaken, waaronder dus ook Ma Rica Rokk, in faling. “Toen heb ik de zaak opnieuw in handen genomen, samen met Frederik Philibert. We gaven de kroeg toen de typische inrichting en sfeer terug”, stelt Francis.

In 2015 werd Ma Rica Rokk dan opnieuw overgelaten; dit keer aan Jochen Schuermans die toen ook al enige tijd actief was in de horeca op ‘t Zand. Hij stelde twee zaakvoerders aan voor de dagelijkse uitbating. Guy Brunet, nu uitbater van De Warande en destijds nog van Studio Hall, komt in 2018 als medevennoot in de zaak en liet ook een nieuw interieur installeren. Deze zomer, op 31 juli, hielden zaakvoerders Sammy Boufaden en Arno Capelle het dan voor bekeken en brachten de boeken binnen. De zaak was na de corona-onderbreking al niet meer geopend. Na nog een omweg via een horeca-ondernemer, die de zaak zou overnemen om die door zijn zoon te laten uitbaten, komen Francis Vandendorpe en Frederik Philibert dus opnieuw op het toneel als nieuwe uitbaters.

Nieuw avontuur

“Waarom wij opnieuw in dit avontuur stappen? We zijn al een tijdje aan het kijken om opnieuw evenementen te organiseren en nieuwe projecten op te starten. Maar evenementen, dat is nog altijd zo goed als onmogelijk door corona. Zowel Frederik als ik hebben de tijd vrij om ons te wijden aan een heropstart van de zaak. We vonden het eerlijk gezegd wat triestig wat er van Ma Rica Rokk was geworden. Dat nieuwe interieur, zo donker en met die toog helemaal herplaatst, sloeg nooit aan en dat was ook een van de redenen waarom het verkeerd is afgelopen volgens mij”, stelt Francis. “Dat gaan we dus aanpakken. De bar in de U-vorm, waarvoor de Rica altijd zo bekend was, komt dus zeker terug. Bij de inrichting zullen we ook wel rekening moeten houden met de coronamaatregelen. Dat wordt nog wel een uitdaging. De typische sfeer en uitstraling van Ma Rica Rokk moet terug komen. Maar het zal geen nachtcafé maar wel een dag- en avondcafé worden. We gaan al open om 8 u ‘s morgens. De stempel van nachtcafé werpen we dus af. Volgens mij is er ook niet zoveel vraag meer naar dat echte nachtelijke uitgaansleven; dat gaat overal achteruit. We gaan ook lekkere tapas serveren. Wat we graag willen zien, is dat de mensen die hier als jongeling langs kwamen hun weg terug vinden naar Ma Rica Rokk en hier opnieuw een mooie tijd beleven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier