Oudduitse herderspup Jutta kaapt eerste prijs weg

Katrien Depoorter en Koen Geldof met hun bekroonde pup Jutta. © ACK
Redactie KW

Koen Geldof (50) en Katrien Depoorter (46) uit Merkem namen – met succes – met hun Oudduitse herderspup Jutta deel aan de show van de Kennel Club België in Andenne. Jutta werd er tot winnaar uitgeroepen, mede door haar sociale karakter.

“We hebben twee honden: Fay (3) en Jutta, onze vier maanden oude, speelse knuffelpup”, zegt Koen. “Beide waren ingeschreven voor de show van de Kennel Club België in Andenne, maar doordat Fay zwanger is, lieten we haar thuis. Pup Jutta mocht haar debuut maken in de babyklasse (tot zes maanden). Hier won ze bij de herdershonden, wat haar een ticket voor de erering bezorgde.

Dat is het moment wanneer alle rassen samenkomen en de pup het moet opnemen tegen honden van negen maanden oud. Na een korte beraadslaging duidde de jury onze Jutta als winnaar aan op een totaal van 40 honden. In het verslag van de keurmeester stond vooral très, très sociale”, lacht Katrien. “Zo weet je dat er niet enkel gekeken wordt naar het uiterlijk maar eveneens naar het evenwichtige, sociale karakter.”

Eigen nest fokken

Koen en Katrien koesterden al ruim 25 jaar de droom om ooit zelf een nest hondjes te kunnen fokken. “Een geschikte moederhond en de gezinssituatie laten dit nu toe”, vertelt Koen. Het ras dat Koen en Katrien fokken, zijn Oudduitse herdershonden. “Zij onderscheiden zich van de ‘klassieke’ Duitse herder door onder meer de rechte of vlakke rug en het lange stokhaar. Daarnaast zijn ze geblokter van bouw en hebben ze vaak een wolfsgrauwe of zwarte kleur.”

“Ze zijn van nature heel evenwichtig van karakter maar ook bijzonder krachtig. Een reu, die tussen de 45 en 50 kg weegt, moet dan ook een degelijke opleiding krijgen, wil je een ontspannen wandeling kunnen maken”, weet Katrien. “Wij willen echte gezinshonden verkrijgen, dus dan weet je dat het karakter superbelangrijk is”, klinkt het.

Pups

“Het fokken van rashonden is niet iets waar je zomaar aan begint”, benadrukken Koen en Katrien. “De moeder moet een hele reeks testen ondergaan voor je haar kan inzetten in de fok.” Daarvoor moet ze een aantal keuringen krijgen. “Zo moet je een voldoende krijgen op het uiterlijk én gaat men na of ze het karakter heeft dat verwacht mag worden van een Oudduitse herder.”

“Bij een erkende dierenarts worden daarna foto’s van heupen en ellebogen genomen die geëvalueerd worden door een commissie onafhankelijke dierenartsen. Verder worden bloedstalen genomen voor een ‘combi-breed test’. Pas bij goede resultaten bij alle onderzoeken krijgt je hond de erkenning als fokgeschikt”, legt Koen uit.

“Met Fay hebben we eind 2019 een show gedaan in Duitsland waar ze tweede werd. We spreken telkens af met een vriendengroep om naar een show te gaan. Binnen de groep heerst geen afgunst. Doordat wij nu pas onze Jutta erbij hebben, is het praktisch niet haalbaar om een pup uit het eigen nestje te houden. Het zal wel pijnlijk zijn om die pups te zien vertrekken. Anderzijds zijn alle mogelijk toekomstige puppy-eigenaars hier al op bezoek geweest en hebben we in hen het volste vertrouwen!”, besluit het koppel. (AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier