Oud-Volksunieparlementair Luc Vansteenkiste overleden

Redactie KW

Op woensdag 4 september overleed Luc Vansteenkiste (79) aan de gevolgen van kanker. Hij was Kamerlid voor de Volksunie in het arrondissement Kortrijk van 1968 tot 1979. Hij brak toen volledig met de politiek uit onvrede met het Egmontpact.

Hij verbleef in de palliatieve afdeling van AZ Delta in de Westlaan in Roeselare. Luc woonde nu met zijn echtgenote Lieve Pyncket in Wilskerke.

Luc werd geboren in Lendelede op 12 april 1940 en is de zoon uit een bakkersgezin in Lendelede vele jaren gekend als bakkerij ‘Jantje Kaas’. Hij studeerde rechten, geschiedenis, politieke en sociale wetenschappen aan de Katholieke universiteit van Leuven. Tijdens zijn studies was hij actief in het Katholiek Vlaams hoogstudentenverbond, bij de Volksunie-jongeren en in de Vlaamse Volksbeweging.

Luc Vansteenkiste huwde met Mieke Couwenbergh, die in december 1993 overleed. Het gezin kreeg vijf kinderen: Jo, Frank, Luk, Mieke en An. In februari 1996 trad Luc opnieuw een tweede keer in het huwelijk met Lieve Pyncket, de vrouw van zijn broer Jacques, die in 1994 overleed..

Luc Vansteenkiste was eerst bibliothecaris bij de Kortrijkse afdeling van de Katholieke Universiteit Leuven. Hij werd ondertussen voorzitter van de Volksunie Kortrijk. In 1968 verhuisde hij naar Wevelgem en datzelfde jaar werd hij voor de Volksunie verkozen als lid van de Kamer voor Volksvertegenwoordigers en bleef dat tot in 1979, toen hij uit de politiek stapte uit onvrede met het Egmont-pact. Van december 1971 tot december 1978 was zetelde hij ook in de Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap, die op 7 december 1971 werd geïnstalleerd en de voorloper was van het Vlaams Parlement.

Luc was van 1971 tot 1979 ook gemeenteraadslid voor de Volksunie in Wevelgem.

Van 1979 tot 1992 was hij regionaal directeur van de sociale diensten bij het Vlaams Economisch Verbond. Luc Vansteenkiste ligt opgebaard bij Snoeck Uitvaartzorg in Izegem. Zijn uitvaartplechtigheid heeft plaats op zaterdag 14 september om 10.30 uur in de Sint-Blasiuskerk in Lendelede.

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier