Oud Stadens gemeentehuis en Gouden Hoorn maken plaats voor woonproject

Het vroegere gemeentehuis en feestzaal De Gouden Hoorn ruimen plaats voor een woonproject. © JCR
Redactie KW

De gemeenteraad keurde de verkoop van het vroegere gemeentehuis aan de Marktplaats goed. Het gemeentehuis wordt overigens niet alleen te koop aangeboden. Ook de aanpalende feestzaal De Gouden Hoorn en een leegstaand handelspand in de Kapelleriestraat worden in de verkoop betrokken. Het is de bedoeling dat er meergezinswoningen of appartementen, eventueel gecombineerd met handels- en dienstenactiviteiten, op de vrijgekomen ruimte opgetrokken worden. Oppositiepartijen CD&V en N-VA kanten zich tegen de verkoop.

“We hadden opgevangen dat de uitbaters van feestzaal De Gouden Hoorn hun activiteiten zouden stopzetten”, vertelt burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD). “We bereikten met hen en met de eigenaar van een leegstaand handelspand in de Kapelleriestraat, dat vroeger een meubelzaak was, een overeenkomst waarbij een notariële volmacht ondertekend werd. Daardoor kunnen de gemeente en vastgoedmakelaar Co-Vast als lasthebber optreden in het dossier.”

‘500.000 euro voor gemeentehuis’

“Ook twee woningen in de Kapelleriestraat en een woning in de Statiestraat zijn in het project betrokken. Door het pand in de Kapelleriestraat bij de verkoop te betrekken, is er mogelijkheid tot ontsluiting van het project in de Kapelleriestraat in plaats van op de drukke Marktplaats en Statiestraat. Op de site is plaats voor minstens 27 en maximum 36 woonentiteiten.”

“Omdat het voormalig gemeentehuis erfgoedwaarde heeft, moeten de gevel, het dak en het torentje bewaard blijven. Alle gebouwen worden samen te koop aangeboden aan een instelprijs van 1.779.000 miljoen euro. Berekend volgens een verdeelsleutel is onze instelprijs voor het gemeentehuis 500.000 euro. Bedoeling is dat de verkoop in de eerste helft van volgend jaar gerealiseerd wordt.”

CD&V en N-VA stemden tegen de verkoop van het vroegere gemeentehuis. “De verkoop is een vergissing waar we in de toekomst misschien veel spijt van zullen hebben”, meent CD&V-fractieleider Ludwig Willaert. “Voor de financiële kant moeten we het alvast niet doen. Die 500.000 euro zullen het verschil niet maken op ons budget. Er zijn inkomsten genoeg.”

‘Nieuwe invulling’

“Het gebouw is ook opgenomen in de inventaris van bouwkundig erfgoed, heeft een historisch karakter en een architecturale meerwaarde. We hebben al niet zoveel speciale authentieke gebouwen in onze gemeente. Wat hebben we dan nog over als dit verdwijnt? Belangrijkste reden waarom wij pleiten voor het behoud is dat we willen dat jullie nadenken over een nieuwe creatieve invulling van het gebouw.”

“Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kan er een sociale functie aan geven door er een ontmoetingsplaats van maken. Je kan er deels een buurthuis van maken want wij vrezen dat het marktgebeuren en de sociale beleving rond de kerk toch stilletjes aan het minderen is.”

“We moeten ons centrum levendig houden. Je kan er ook gemeenschappelijke dienstverlening in voorzien. Je kan er de toeristische dienst in onder brengen of er een infopunt voorzien en je kan het ook behouden voor ceremoniële functies. Bovendien is verkopen sowieso verarmen”, klonk het. (BCH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.