Oud sleurhutje herleeft als hippe bar Caravan Antoine

Caravan Antoine met van links naar rechts Bram Werbrouck en zijn vrouw Lien Coolman en Ann Seurynck en haar man Christof Jespers.©Johan Sabbe
Caravan Antoine met van links naar rechts Bram Werbrouck en zijn vrouw Lien Coolman en Ann Seurynck en haar man Christof Jespers.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Twee bevriende koppels doen een verfomfaaid sleurhutje uit 1960 herleven. Ze hebben de door de tand des tijds aangetaste tweewieler volledig opgeknapt en er met vereende krachten een mobiele bar van gemaakt. Van vrijdag 9 tot en met zondag 18 juli staat Caravan Antoine bij Groenhovebos in Torhout voor een tiendaags evenement met een resem workshops.

De twee koppels zijn Christof Jespers (41) en Ann Seurynck (40) uit de Windmolenstraat in Torhout en Bram Werbrouck (39) en Lien Coolman (39) uit de Koning Albertstraat in Veldegem. Christof is als industrieel ingenieur projectleider bij het bouwbedrijf Bolckmans in Hoogstraten en Ann geeft les aan de Middenschool Sint-Rembert in haar stad. Bram is adjunct onderwijsorganisatie van de plaatselijke lerarenopleiding Vives en Lien leerkracht en onthaalmedewerker in Sivi.

Christof en Ann hebben twee kinderen, Arthur (11) en Marilou (9), Bram en Lien drie: Mirthe (12) en de tweeling Marit en Maud (11).

Caravan Antoine te huur voor allerlei feestjes

De hechte vriendschap tussen de koppels is gegroeid via Ann en Bram, die destijds beiden zitting hadden in het bureau van de stedelijke jeugdraad. Intussen organiseren de gezinnen geregeld gezellige weekendjes en trekken samen op skivakantie. Tenminste in niet-coronatijden. “Een drietal jaar geleden is het idee voor Caravan Antoine tijdens zo’n skireis ontstaan”, vertelt Bram. “Een zotte nachtelijke brainstorm en we waren vertrokken. De oude, totaal krakkemikkige caravan konden we in november 2019 in Kruishoutem op de kop tikken. We sloegen meteen de hand aan de ploeg om er een kraaknette en mooie bar van te maken.”

De twee mannen namen de technische kant van de ombouw voor hun rekening en Brams buurman Piet Roose, die schrijnwerker is, stak met plezier een handje toe. Christof voorzag het geheel van nieuwe elektriciteit.

Ettelijke weken bloed, zweet en tranen later viel de beduimelde, gele caravan van bij de aankoop niet meer te herkennen. Met zijn frisse lichtblauwe kleur en perfecte uitrusting van diepvriezer tot ijskast en muziekboxen kon Caravan Antoine de hele wereld aan. Het afdankertje was als bij wonder een stijlvolle partykeet geworden. Tot in de puntjes afgewerkt, met oog voor elk detail.

We serveren zelfs twee eigen biertjes, Antoine en Antoinette

“We verhuren Caravan Antoine voor vieringen en recepties allerhande, van pakweg babyborrels tot communiefeesten”, zegt Ann Seurynck. “De Houtlandse Brouwers hebben zelfs twee lekkere, eigen biertjes voor ons gebrouwen: een bruin dat Antoine heet en een blond dat als Antoinette de kelen smeert. We serveren ze met een mooi schuimkraagje. We hebben ook frisdranken van de Antwerpse limonadefabriek Ritchie ter beschikking: met de échte, volle smaak van vroeger. Als we zélf met Caravan Antoine voor een festiviteit gevraagd worden, bieden we tevens koffie, cocktails, wijn en wat hapjes aan. Plus ijsjes van IJsboerderij ’t Moereveld. Helaas hebben we door corona onze caravan tot nu toe bijna constant op stal moeten houden.”

“Van bij de prille start wilden we met Caravan Antoine ook educatieve evenementen organiseren”, vult Bram aan. “Dat is wat we nu voor het eerst doen. Van 9 tot en met 18 juli staan we nabij het zogenoemde vissershuisje in Groenhove, niet ver van de Torendreef. Iedereen zal er iets kunnen drinken en wie zich tijdig inschrijft, kan aan een van de workshops in en om het bos deelnemen.”

Kinderen vanaf 8 jaar kunnen aan workshops deelnemen

Heel wat workshops richten zich specifiek tot kinderen (vanaf 8 jaar), maar ook de volwassenen komen aan hun trekken. De kinderen kunnen leren houtsnijden, onder begeleiding het bos ontdekken, bloemenkronen maken, een pizza met gezonde ingrediënten bereiden en in een houtoven bakken, hengelen (dankzij Lijnvissers Groenhove), een woudloperscursus volgen (dankzij Bushcraft), op pony’s of paarden rijden (dankzij manege Groenhove) en noem maar op. Voor volwassenen zijn er bloemschikken, bijzondere make-upinitiaties, boswandelingen en Eerste Hulp Bij Avontuur (specifieke EHBO-sessies).

“Uiteraard hopen we op zomers weer”, zegt Lien Coolman. “En op uitverkochte workshops. De prijzen zijn alvast democratisch. We bieden ter plaatse ook de kans om cornhole te spelen: zakjes maïs in een gat in een plank mikken.”

“De gemoedelijkheid primeert”, voegt Christof Jespers eraan toe. “Caravan Antoine is geen commercieel gedoe. We willen mensen leuke momenten bezorgen en er zelf plezier aan beleven.”

Of hoe de metamorfose van een oud sleurhutje in een hippe bar tot een brok authentieke sfeer en gezelligheid leidt. “We koesteren Bar Antoine”, besluit Bram. “Hij is onze lieveling geworden.”

Inschrijven voor de workshops in en om Groenhovebos kan vanaf zaterdag 22 mei om 10 uur via Caravan Antoine .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.