Oud-schepen Aalbeke André Bels overleden, drie dagen na schoonzus, vijf dagen voor zijn broer

André Bels was een geliefd persoon. (gf)
Redactie KW

Op woensdag 1 april is André Bels uit Aalbeke overleden aan de gevolgen van covid-19. Hij werd 86 jaar oud. André Bels was vroeger schepen in Aalbeke. Opmerkelijk: drie dagen voor zijn overlijden stierf zijn schoonzus, afgelopen maandag zijn broer. Allebei ook aan covid-19.

André Bels werd op 18 september 1933 geboren in Aalbeke waar hij ook opgroeide. Hij was de weduwnaar van Gemma Sergeant, die drie jaar geleden overleed, en woonde in de Ommegangstraat in Aalbeke. Hij was de vader van An (met Hans Vonck) en de opa van Michiel en Eline.

André was jarenlang kantoordirecteur van BAC in Aalbeke. Hij begon met de spaarkas huis aan huis, nog voor er kantoren waren, en was één van de pioniers van de BAC in zijn tijd. André maakte de overstap van het manuele werk naar het werk op de computer mee. Hij bouwde een zeer uitgebreid klantenbestand op in Aalbeke en legde er de basis voor een goed draaiend kantoor in de Moeskroensesteenweg. Collega’s omschrijven hem als een joviale man met wie het fijn samenwerken was. Om gezondheidsredenen moest André echter nog voor de pensioenleeftijd stoppen met werken.

werknemersbeweging

André Bels kwam uit het werknemersmilieu en was vroeger lid en leider van de Kajotters. Hij werd er ook hoofdleider. Hij hielp mee om de werknemersbeweging in Aalbeke leven in te blazen. Hij was jarenlang secretaris van ACW en was ook nog lid van het hoofdbestuur van het ACW. In 1964 werd hij voorgedragen op de lijst Gemeentebelangen voor de gemeenteraad. Deze lijst haalde een meerderheid in Aalbeke. Hun bestuursperiode werd in 1970 verlengd. André werd onder het burgemeesterschap van Georges Neirynck eerste schepen en schepen van Cultuur. Dat deed hij twee legislaturen lang tot de fusie van 1976. Na de fusie stelde hij zich geen kandidaat meer.

André was gekend als een aangename en kalme persoon. Hij was geen grote prater en trad niet zo vaak op de voorgrond. Hij was meer een doener, was van veel zaken op de hoogte en was heel populair. Tijdens zijn periode als schepen werd het gemeentehuis in Aalbeke gebouwd en nog net voor de fusie kon hij mee de beslissing nemen over de bouw van het ontmoetingscentrum. Tot dan was Aalbeke voor culturele activiteiten aangewezen op de Corneliuszaal, die op een bepaald moment door de gemeente verkocht werd aan de Parochiale Werken. Het oc in Aalbeke werd geopend in 1982 en André werd er voorzitter van de raad van bestuur. In 2001 gaf hij de fakkel als voorzitter van het beheerscomité van het oc door aan Filip Santy.

sociaal

André was heel zijn leven erg actief en sociaal. Naast het ACW was hij eveneens jarenlang bestuurslid van KWB Aalbeke. Hij ging rond met het boekje ‘Raak’. André wandelde graag. Elke donderdag maakte hij een tochtje met vier vrienden. André speelde ook graag badminton. Na het badmintonnen werd er nog gekaart. Toen het fysiek niet meer lukte om badminton te spelen, bleef André toch nog gaan om na de training een kaartje te leggen. André was ook lid van Okra Aalbeke, speelde petanque en ging kaarten in de kaartersclub van De Smisse. Hij trok nog wekelijks op zondag naar zijn dochter die in het Gentse woont.

De uitvaartdienst van André vond plaats in intieme kring. Een plechtigheid wordt uitgesteld tot na de coronacrisis. (EDB – Uitvaartverzorging D’Haene/Sereni, Kortrijk)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier