https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Oud-prof Franky Van Haesebroucke begeleidt toptalent Blanka Vas

Begeleider Franky geloof rotsvast in de talenten van zijn poulain.
Begeleider Franky geloof rotsvast in de talenten van zijn poulain.
Redactie KW

Wie het veldrijden op de voet volgt, heeft de Hongaarse Kata Blanka Vas al opgemerkt. De 19-jarige boekte onlangs twee mooie overwinningen en staat vierde in het Wereldbekerklassement. Ze wordt begeleid door Avelgemnaar Franky Van Haesebroucke, in een ver verleden zelf verdienstelijk profrenner. “Iedereen ziet haar enorme potentieel. Ze is Topfavoriet op het WK in Oostende”

“Ik heb Kata Blanka een kleine drie jaar geleden leren kennen, toen ze nog junior was. Toen ze hier in België kwam crossen, viel het meteen op dat een Hongaarse renster hier op het podium stond”, vertelt Franky. “Dat trok ook de aandacht van Marc Bracke ( manager van het damesteam Doltcini-Van Eyck Sport en eveneens afkomstig uit Avelgem, red. ). Marc en ik kennen elkaar goed en hij vroeg me of ik haar wat wilde opvolgen. Toen ze in 2019 mee was geweest op stage, waren we meteen overtuigd. Haar techniek en vinnigheid vielen op en we wisten dat we haar ‘aan boord’ moesten halen.”

Kritiek op begeleiding

Franky Van Haesebroucke wil niet te veel pluimen op zijn hoed. “Ik ben haar trainer of coach niet. Ik ben in de eerste plaats haar mecanicien, zorg dat haar fietsen in orde zijn en sta tijdens de cross in de materiaalpost. Daarnaast sta ik haar ook nog bij met de ervaring die ik heb opgedaan als begeleider van de Amerikaanse crosser Jonathan Page, bijvoorbeeld naar bandenkeuze en -druk toe.”

Kata Blanka krijgt van de buitenwereld vaak de kritiek dat ze niet de goede omkadering heeft en dat ze degelijke begeleiding mist. Dat wil Franky graag nuanceren. “Eerst en vooral: ze is nog maar 19 jaar. Ze moet op een rustige manier kunnen groeien, zonder al te veel druk. Daarom rijdt ze met Doltcini-Van Eyck in een ‘kleinere’ ploeg. Crossen zonder publiek is in die zin ook niet slecht voor haar. Die overweldigende, joelende mensenmassa is er niet. Daarnaast is ze ook nog volop bezig met haar studies. Wanneer ze in het weekend bijvoorbeeld in België gecrost heeft, is ze meteen daarna alweer op weg naar huis in Hongarije. Niet alleen voor de studies, maar ook omdat haar familie heel belangrijk voor haar is . De ploeg begrijpt dat en steunt haar daarin.”

Grotere ploegen

De criticasters weten volgens Franky Van Haesebroucke ook niet dat Kata Blanka niet van gisteren op vandaag plots ten tonele verschenen is. “Wie haar écht volgt, weet dat ze al drie jaar aan haar weg aan het timmeren is. Deze zomer was ze zesde op de EK-wegrit, in februari vicewereldkampioen bij de beloften in de cross en in de zomer van 2019 zevende op de WK-wegrit bij de junioren.”

Voor het WK cyclocross krijgt Kata hulp van Paul Herygers: ze is dus wél goed omringd

Franky wil Kata Blanka beschermen tegen de ‘wolven van de wierelwereld’. “Iedereen ziet natuurlijk haar potentieel en dat betekent dat er aanbiedingen van grote ploegen zullen komen. Daar kan ze meer verdienen, maar is er ook meer druk. Als je dan twee keer op rij een mindere cross rijdt, word je opnieuw de diepte in getorpedeerd. We willen haar ook tegen zichzelf beschermen, want als het van haar afhing, zou ze altijd en overal gaan koersen. Op de weg, in het veld, met de mountainbike,… Soms moet je ook eens durven zeggen: ‘Dit laat je beter aan je voorbijgaan.’ Zo is er vorig jaar besloten – samen met haar coach uiteraard – om de Wereldbeker niet te rijden. Crossen als die in Namen waren op dat moment gewoon te zwaar om een resultaat te halen . Ook dit seizoen was de Wereldbeker aanvankelijk geen prioriteit, maar nu ze ondertussen wel mooi vierde staat in het klassement verandert dat de zaak wel.”

WK-favoriet

Binnenkort staat het WK in Oostende op het programma. “Voor zo’n zandcross zal ze wat raad krijgen van de zandexpert bij uitstek: Paul Herygers – zeg dus nooit dat ze niet door de juiste mensen omringd wordt. Ik schat haar kansen bij de dames-beloften wel hoog in. Voor mij is ze topfavoriet, haar voornaamste belager wordt de Nederlandse Puck Pieterse.” (RBR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten