Oud-praktijkleerkracht Luc Decuyper blikt terug op 50 jaar Hotelschool Ter Groene Poorte

Luc Decuyper met Ter Groene Poorte-ambassadeurs Dominique Persoone en Sergio Herman. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Maandag werd met een beleveniswandeling 50 jaar Hotelschool gevierd in Ter Groene Poorte. Luc Decuyper zat in 1969 bij de allereerste lichting, en zag later als praktijkleerkracht zowat alle toekomstige culinaire grootheden passeren. “Maar ik heb nooit kunnen voorspellen wie de vedetten zouden worden.”

Luc Decuyper (66) gaf er bijna veertig jaar les en zag de Hotelschool groeien en bloeien. “Ik heb in die veertig jaar tal van evoluties en trends meegemaakt. De nouvelle cuisine, de schuimpjes en de mousses, ‘foodsharing’. De opkomst van de wereldkeuken, de kookhypes op de televisie. Maar in de realiteit is een horecazaak uitbaten vooral keihard werken.” De discipline is volgens Luc iets minder streng geworden, de beleving des te groter.

“Prachtige stiel”

“Mensen spaarden vroeger een heel jaar om eens chic te gaan eten. Ook hier op school werd de beleving doorheen de jaren veel meer opengetrokken. Er worden nu valentijnsbanketten georganiseerd, culinaire festivals, masterclasses voor oud-leerlingen… De hotelschool is altijd trots op hen geweest, en omgekeerd is dat ook zo. Eens afgestudeerd, wordt de navelstreng met de school nooit echt doorgeknipt.”

In zijn veertigjarige carrière zag Luc zowat alle latere culinaire grootheden passeren: Sergio Herman, Wout Bru, Gert de Mangeleer, Dominique Persoone,… “Allemaal goede leerlingen, al staken ze er niet per se met kop en schouders bovenuit. Toen waren het nog geen vedetten en het is niet omdat je op school een goede leerling bent, dat je het later zeker maakt. Succes valt moeilijk te voorspellen; dat hangt van meerdere factoren af.”

Beroepstrots

“Met de oud-leraars gaan we geregeld uit eten bij gevestigde oud-leerlingen. Tijdens de opleiding werk je intensief samen, wat duidelijk een band schept. We hebben hier ook altijd de beroepstrots sterk uitgedragen”, vertelt Luc. Of hij een eigen horecazaak zelf nooit overwoog? “Mijn vrouw stond daar niet achter. Het is een prachtige stiel, maar er komt veel bij kijken. En als je alle dagen met je kop op de tv komt, wordt dat vroeg of laat ook afgestraft. Vroeger bleef de chef gewoon achter zijn fornuis.”

Casserole

Luc herinnert zich nog zijn allereerste culinaire topervaring als zestienjarige. “Toen we naar ‘t Oud Konijntje in Waregem gingen, keek ik daar mijn ogen uit: al dat zilverwerk op tafel! Ook ging ik met mijn ogen op zoek naar de ster in het sterrestaurant. Ik had dat concept nog niet zo goed door en dacht aan een kerststal”, glimlacht hij. Luc werd later ook maître d’hôtel van het schoolrestaurant de Casserole. “De uitreiking van de Zilveren Pollepel, in ’78, heeft de Casserole een enorme boost gegeven. Onder trainer Ernst Happel was Club Brugge er vaste klant.” Evenementen die Luc zijn bijgebleven? “Het banket voor de achttiende verjaardag van prinses Astrid in 1980, het huwelijk van casinobaas Luc Rammant in Middelkerke, de opening van het Concertgebouw in 2002… Ook voor de inwijding van de Pierre Vandammesluis in Zeebrugge, in ’85 door Koning Boudewijn, was het ‘alle hens aan dek’: onze school verzorgde toen een receptie voor zevenduizend man waar nauwelijks een doorkomen aan was.”

20 jaar butlerschool

Naast een halve eeuw hotelschool, werd maandag ook het twintigjarig bestaan van de butlerschool gevierd; een wereldse opleiding vol uitdagingen. Het zevende specialisatiejaar diende zich aanvankelijk aan als de opleiding ‘Butler-Intendant’, vrij vertaald een ‘ambtenaar die verantwoordelijk is voor het beheer van de huishouding’. Een soort ‘house manager’ dus. De perceptie van butler zijn, gaat echter veel verder dan enkel de krant strijken en de hond uitlaten zoals we die kennen uit Britse films of series. De opleiding groeide en evolueerde naar de term ‘butler events’, waarin taken van house management en hospitality gecombineerd worden met het organiseren van evenementen en festiviteiten. Kenmerkend voor de butlerschool is de stageperiode die eind maart al start. De studenten vertrekken dan naar toonaangevende, vaak prestigieuze hotels in binnen- en buitenland of tasten de grenzen af van innovatieve events. Eén van de hoogtepunten werd de jaarlijkse studiereis naar New York. Dit schooljaar verkennen de leerlingen andere horizonten in Dubai en Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier