Oud-leraar Karel Vangheluwe wordt honderd jaar op Margarethazondag

Karel Vangheluwe viert zijn 100ste verjaardag op zondag 25 juli. Hij heeft zijn hele carrière les gegeven in de gemeenteschool, tot zijn pensioen in 1980. © Foto Kurt
Lien Henneco
Lien Henneco Medewerker KW

Het weekend van 25 juli staat niet alleen in het teken van de Margrietekermis in Lichtervelde, het is ook het weekend waarin inwoner Karel Vangheluwe zijn 100ste verjaardag zal vieren. Al zal dat wel in kleine kring zijn, gezien de coronacrisis, laat Karel bij monde van zijn zoon Pol Vangheluwe weten.

Karel Vangheluwe verblijft sinds enkele jaren in woon-zorgcentrum ’t Hof in Lichtervelde. Daar geniet hij van zijn oude dag na een bewogen leven, dat bijna 100 jaar geleden begon.

Karel werd geboren op 25 juli 1921. Al op jonge leeftijd besloot hij zijn leven te wijden aan het lesgeven. Hij studeerde voor leraar lager onderwijs aan de Normaalschool in Torhout (vandaag bekend onder de naam Vives), waar hij in 1940 zijn diploma behaalde.

Drie kinderen

Karel stichtte een gezin in Lichtervelde en kreeg met zijn vrouw Elisabeth Verstraete drie kinderen: Pol, die nog steeds in het ouderlijke huis woont, Wim en Hilde (+). Karel is grootvader van vijf kleinkinderen en er zijn ook al achterkleinkinderen.

“Mijn vader heeft zijn hele carrière les gegeven in de gemeenteschool, tot zijn pensioen in 1980. Hij is dan ook geen onbekende in de gemeente”, vertelt Pol Vangheluwe. “Menig Lichterveldenaar zat ooit op de schoolbanken in de klas van meester Karel.”

“Daarnaast was mijn vader ook heel actief in het lokale verenigingsleven. Zo was hij een van de oprichters van het parochiaal koor Margali en was hij 16 jaar lang voorzitter van OKRA. Hij was ook lid van Heemkundige Kring Karel Van de Poele en auteur van De Kapelletjeskroniek, een naslagwerk rond de verschillende kapellen die Lichtervelde rijk is. Daarbovenop was hij ook gepassioneerd door de duivensport.”

Ondergedoken in WO II

Naast een rijkgevuld leven, kende Karel helaas ook enkele tegenslagen. Zo moest hij afscheid nemen van zijn vrouw Elisabeth in 1998 en dochter Hilde in 2012 en maakte hij de Tweede Wereldoorlog van dichtbij mee. Karel moest toen een jaar lang onderduiken, om zo te kunnen ontsnappen aan de verplichte tewerkstelling in Duitsland.

Ook het afgelopen anderhalf jaar was voor hem een beproeving, want door de coronacrisis, met een uitbraak in het woon-zorgcentrum waar hij verblijft, was hij maandenlang afgesloten van zijn familie. Gelukkig bleef hij van het virus gespaard en verkeert Karel verder in goede gezondheid.

“Mijn vader heeft intussen zijn twee prikjes gekregen en is verder zowel fysiek als mentaal, afgezien van het feit dat hij niet meer zo goed hoort, goed voor zijn leeftijd”, zegt Pol Vangheluwe.

Feest in familiekring

Een groot feest komt er niet, gezien dat op vandaag geen evidentie is, maar toch zal de 100ste verjaardag van Karel niet onopgemerkt voorbijgaan.

“Het gemeentebestuur heeft al laten weten dat ze iets plannen om mijn vader in de bloemetjes te zetten en ook wij zullen die speciale verjaardag met de naaste familie vieren. Mijn vader zelf is er vrij gerust in, al is hij wellicht stiekem toch trots dat hij deze gezegende leeftijd heeft bereikt”, besluit Pol.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier