Oud-leerlingenbond VMS bedankt zorgsector tijdens uitreiking Ankers

Bieke Victoor. (foto SB)©STEFAAN BEEL (foto SB)
Bieke Victoor. (foto SB)©STEFAAN BEEL (foto SB)
Peter Soete

Tijdens haar Ankerdag zet de Oud-leerlingenbond van de VMS elk jaar drie verdienstelijke oud-leerlingen in de kijker. In dit bijzondere coronajaar wil de Ankerdag een eerbetoon zijn aan alle mensen in de zorg.

Bieke Victoor, thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis, huisarts Wouter Dierynck en Leen Bonte, verpleegkundige op de afdeling intensieve zorgen van AZ Groeninge in Kortrijk, zijn de drie oud-leerlingen die het Anker 2020 mochten ontvangen.

“De Oud-leerlingenbond van de VMS reikt al bijna 30 jaar Ankers uit aan verdienstelijke oud-leerlingen”, zegt OLB-voorzitter Vincent Vanhoorne. “Voor onze bestuursleden was het meteen duidelijk dat we in dit bijzondere jaar hulde wilden brengen aan de zorgsector. We gingen daarom op zoek naar oud-leerlingen voor wie deze coronacrisis een bijzondere uitdaging is. We kozen drie mensen die in verschillende takken van de zorgsector actief zijn. Door hen het Anker te geven, willen we als school waardering uitdrukken voor hun werk en hen bedanken voor de inzet die zij aan de dag leggen om hun medemensen te helpen. Ze vertegenwoordigen daarnaast ook álle oud-leerlingen die in de zorgsector actief zijn.”

Veel waardering

“Ik ben nu een aantal jaren als thuisverpleegkundige aan het slag bij het Wit-Gele Kruis”, steekt Bieke Victoor van wal. “Je komt in de leefwereld van heel veel mensen binnen en dat is wel boeiend. Ik zorg graag voor de mensen. We doen veel verschillende taken en er is veel variatie in de mensen die we verzorgen: van baby’tjes tot oudere mensen. Wat de impact van corona is op mijn job? Tijdens de eerste golf gaf dat veel stress. Er was de angst om de patiënten van je ronde ziek te maken of om het virus mee te nemen naar huis en je gezin of familie te besmetten. Veel mensen hebben waardering gekregen voor onze job. Het gebeurt geregeld dat mensen hun duim in de lucht steken als ik voorbijrijd of dat ze zwaaien. Vroeger was er zelden waardering voor de zorg, dit jaar is dat veranderd.”

Leen Bonte.© (foto SB)
Leen Bonte.© (foto SB)

Wouter Dierynck is al 25 jaar actief als huisarts in Roeselare. “Tijdens de coronacrisis gaat veel aandacht naar de mensen op intensieve zorgen of in de woonzorgcentra, maar er zijn ook veel zieke mensen thuis die ook zorg vragen. Dat is een taak voor de huisartsen. Telefonische consulten zijn heel sterk toegenomen. Ik ben ook de teamarts van volleyteam Knack Roeselare. Twee keer per week worden daar sneltests uitgevoerd. Soms is het contrast groot, wanneer ik van de sporthal Schiervelde naar een rusthuis rijd bijvoorbeeld. Deze coronacrisis is een ongewone situatie, dit heb ik als arts nog nooit meegemaakt. Het is nu wat wachten op het vaccin, maar dat komt wel goed.”

Veel onzekerheid

Verpleegkundige intensieve zorgen Leen Bonte maakte na 14 jaar Heilig Hart/AZ Delta op 1 september 2020 de overstap naar AZ Groeninge in Kortrijk. Ze draait er mee op de nachtdienst bij de kritische afdelingen: de spoeddienst, intensieve zorgen en de afdeling beroertezorg. Op de afdeling intensieve zorgen verzorgt Leen ook mensen die getroffen zijn door het coronavirus. “Bij de eerste golf was er nog veel onzekerheid over het virus. Bovendien waren we ook bang om het virus mee naar huis te nemen. Tijdens de tweede golf weten we veel beter hoe we coronapatiënten moeten verzorgen, maar kwam de afdeling intensieve zorgen toch zwaar onder druk te staan.”

 ©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
©STEFAAN BEEL Stefaan Beel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier