Oud-leerlingen Koninklijk Atheneum Veurne herdacht

V.l.n.r. Patrick Dusart, Ronny Decramer (beiden bestuurslid van De Bond), Celine Mouton (schepen van de stad Veurne) en José Clauw (voorzitter van De Bond). (foto JT)
Redactie KW

November is traditioneel de maand van de herdenkingen, en dat was in dit ‘coronajaar’ niet anders. Op initiatief van de Bond der Oud-leerlingen van het Koninklijk Atheneum in Veurne werd op dinsdag 10 november hulde gebracht aan de oud-leerlingen van de school die het leven lieten tijdens de beide wereldoorlogen.

Twee bronzen platen aan de voorgevel van deze onderwijsinstelling brengen de namen in herinnering van zij die hun leven lieten tijdens de vijandelijkheden in de periode 1914-1918 en 1940-1945. Dit betreffen zowel soldaten in bevolen dienst, als verzetsmensen die door verklikking werden overgeleverd.

Belgische soldaten

Tachtig jaar geleden, op 10 mei 1940, viel Nazi-Duitsland ons land binnen. In de daaropvolgende zogenaamde Achttiendaagse Veldtocht sneuvelden tal van Belgische soldaten, waaronder ook enkele leerlingen van het Atheneum (toen nog Rijksmiddelbare School, red.).

Naar aanleiding van de herdenkingsplechtigheid in 2019 werd een bronzen plaatje toegevoegd met de naam van Nestor Vanholme – lid van de Weerstand en Inlichtingendienst – die op een zucht van de bevrijding nog werd opgepakt en in onmenselijke omstandigheden stierf in gevangenschap in Fuhlsbüttel (Duitsland).

Bloemenkrans

De strenge coronamaatregelen konden de initiatiefnemers niet weerhouden om de traditie van het huldigen van zij die vielen voor het vaderland in ere te houden. In zeer beperkte kring, met mondmasker op en behoud van voldoende afstand van elkaar werden bloemen neergelegd namens De Bond der Oud-Leerlingen van het Koninklijk Atheneum Veurne, de basisschool en het Atheneum Veurne en het stadsbestuur van Veurne. Het stadsbestuur werd vertegenwoordigd door Celine Mouton, schepen van Vrije Tijd (met Toerisme en Cultuur), Jeugd en Onderwijs. (JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier