Oud-leerkracht Werner Rodenbach overleden:”Groot verlies voor de stad”

Afgelopen week heeft Menen afscheid genomen van een bekende en vooral gewaardeerde inwoner. Werner Rodenbach, voormalig leerkracht en journalist, overleed op 83-jarige leeftijd in het woonzorgcentrum Groenhof.

Werner Rodenbach. (foto AV/Uitvaartzorg Serrus)

Hoewel hij in Veurne werd geboren, waren de wortels van Werner Rodenbach vooral in Menen stevig in de grond verankerd. Meer dan 37 jaar stond hij vooraan in de klas in het Sint-Aloysiuscollege, in een periode waarin het college nog als Sint-Jorislyceum door het leven ging. Frans, een taal die hem begeesterde, was het vak waarvan hij zijn leerlingen alle finesses probeerde bij te brengen.

Huidig schepen van Cultuur Griet Vanryckeghem zat ooit nog op de schoolbanken met meester Rodenbach vooraan in de klas.

“Het was een persoon met een enorm inzicht in de dingen”, vertelt ze. “Hij was nog een leerkracht van de traditionele stempel: hij stond vooraan in de klas en onderwees, maar zelfs als jonge snaak merkte je dat hij wist waarover hij bezig was. Het was niet het soort leerkracht die voortdurend heen en weer wipt, maar hij had meteen door waar bepaalde knelpunten lagen en waar er extra aandacht nodig was.”

Kenner en gekend

Naast zijn loopbaan als leerkracht was Werner Rodenbach meer dan dertig jaar actief als journalist bij Het Nieuwsblad.

“Het zijn trouwens ook die vaardigheden die hem later bijzonder van nut bleken toen hij zijn loopbaan als journalist verder uitbouwde”, aldus Vanryckeghem. “Hij kende de stad en de stad kende hem. Van de politieke kringen tot de man in de straat, Werner wist hoe het leven in elkaar zat en wist ook waar hij de nodige informatie kon halen. Hij werd een vaste waarde in het straatbeeld en zijn overlijden is dan ook een groot verlies voor de stad.”

Ook sportief was Werner Rodenbach erg geëngageerd en stond hij in de jaren 70 mee aan de wieg van de damesvolleybalploegen, waar hij later nog verder actief bleef als secretaris.

Werner Rodenbach laat, naast zijn vrouw, drie kinderen en acht kleinkinderen achter. En een immer blijvende indruk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.