Oud-leerkracht Pierre Tavernier wil opbouwzwembad als alternatief

Pierre Tavernier haalde zijn idee bij dit opbouwzwembad dat hij zag op de dijk in het Noord-Franse Wimereux. © TVA
Redactie KW

Pierre Tavernier, leerkracht lichamelijke opvoeding op rust, lanceert een opvallend voorstel om zwemmen in Gistel alsnog mogelijk te maken. Hij denkt aan een opbouwzwembad van ongeveer 10 op 5 meter en zoekt medestanders om zijn idee te realiseren.

Het zwembad van Gistel ging eind juni definitief op slot. Het stadsbestuur werkte een regeling uit om inwoners, scholen en verenigingen in het nieuwe bad van Middelkerke te laten zwemmen. “Toch zoeken jonge gezinnen wanhopig naar alternatieven om hun kleuter te leren zwemmen”, meent gewezen sportleraar Pierre Tavernier uit Gistel. “Het blijkt zelfs dat door corona heel wat kleuters een achterstand hebben opgelopen.”

Tijdelijk alternatief

“Als tijdelijk alternatief zag ik vorige week op de dijk in het Noord-Franse Wimereux een tent met daarin een Intex-zwembad van ongeveer tien meter lang, vijf meter breed en 1,3 meter diep. Zo’n opbouwzwembad kost zowat 1.500 euro, maar je moet er ook de onderhoudskosten voor zuivering, watervulling en elektriciteit bijtellen. Als er sponsors of aandeelhouders zouden gevonden worden, heb je nog een aantrekkelijke plaats nodig”, gaat Pierre Tavernier door.

“Sites Zonnebloem of Torp, de gronden van het Sint-Godelievecollege of basisschool Gravenbos, maar zelfs privégrond of iemands tuin zouden allemaal kunnen. Gebruikers betalen dan een kleine vergoeding. De overkapping kan gebeuren dankzij een tent via de evenementensector. Ik denk ook dat dit verhuurd kan worden aan privézwemleraars. De nadruk ligt vooral op zwemlessen, maar je kan het concept ook verhuren aan baantjestrekkers. Kortom: er moet even nagedacht worden over een haalbaar alternatief voor de basisscholen.” Wie interesse heeft om mee te brainstormen, kan terecht op pierre.tavernier2@telenet.be.

Uniek subsidiesysteem

Stad Gistel gaat niet mee in het idee. “We hebben een uniek subsidiesysteem opgezet om onze inwoners aan het zwemmen te houden”, repliceert schepen van Sport Dries Depoorter (Open VLD). “Zo’n regeling vind je zelfs in geen enkele ander gemeente of stad terug. Het staat alle privépersonen vrij om te investeren in zo’n zwembad, het is maar de vraag of dat rendabel zal zijn.”

(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier