Oud kerkhof in Torhout wordt bijna zeker beschermd monument

Op woensdag 21 mei, nog net vóór de parlementsverkiezingen, heeft Vlaams minister Geert Bourgeois een voor erfgoedminnend Torhout belangrijk ministerieel besluit ondertekend.

(Foto JS) © Johan Sabbe

De N-VA-politicus heeft het oude kerkhof aan de Bruggestraat op de lijst van te beschermen monumenten geplaatst. Dat betekent in de praktijk dat het voorlopig beschermd is, een situatie die doorgaans binnen het jaar in de definitieve bescherming uitmondt. Vooral de graven met de beelden van André Taeckens zijn erg waardevol.

Het oude kerkhof heeft naast artistieke, ook historische waarde. In 1834 werden de graven rond de Sint-Pieterskerk naar de genoemde begraafplaats overgebracht. In 1883 volgde er een belangrijke uitbreiding van het kerkhof. Sinds 1971 wordt de begraafplaats langs de Warandestraat gebruikt. Het oude kerkhof is omzoomd door een beukenrij en een haag en bevat centraal een calvarieberg uit 1880 met grafkelder. De rijkste overledenen werden destijds nabij de hoofdas van het domein begraven. Hoe verder het graf van die as verwijderd was, hoe goedkoper de concessie.

(JS-foto JS)

Lees meer hierover in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout van vrijdag 30 mei.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.