https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Oud-international Yves Vanderhaeghe ziet Rode Duivels het EK winnen: “Tuurlijk kan dat!”

Yves Vanderhaeghe is net terug van een deugddoende vakantie. Hij kijkt uit naar het EK dat zaterdag start voor de Rode Duivels. (foto SB)© Stefaan Beel
Yves Vanderhaeghe is net terug van een deugddoende vakantie. Hij kijkt uit naar het EK dat zaterdag start voor de Rode Duivels. (foto SB)© Stefaan Beel
Peter Soete

Yves Vanderhaeghe (51) is van plan om het EK voetbal met buitengewone aandacht te volgen. De coach van Cercle Brugge is zelf oud-international en weet hoe het er op een internationaal tornooi aan toe gaat. Hij schuift de Rode Duivels naar voor als de toekomstige Europese kampioenen. Meteen denkt hij ook vol trots terug aan zijn 48 caps voor de nationale ploeg.

Yves Vanderhaeghe (51) ziet er uitgerust en goed in vorm uit wanneer we bij hem aankomen in Rumbeke. Een weekje vakantie heeft hem duidelijk deugd gedaan en hij heeft er zin in. Vooral ook omdat vanaf dit weekend de Rode Duivels in actie komen op het EK. “Een EK of WK waaraan België deelneemt, dat doet mij nog altijd iets. Ik was zelf ongelooflijk trots bij iedere wedstrijd die ik speelde voor de nationale ploeg. Ik heb 48 caps behaald en ik was nochtans een laatbloeier. Ik was 29 toen ik debuteerde voor de nationale ploeg. Bondscoach Georges Leekens had mij opgeroepen voor de Kirin Cup 1999 in Japan. Dat was een internationaal landentornooi op het einde van het seizoen en sommige voetballers hadden er geen zin meer in. Ik kon me daar inderdaad druk in maken. Voetballen voor je land is toch het mooiste dat je kunt doen? Of dat nu op een EK of WK is, een kwalificatiewedstrijd of vriendschappelijke wedstrijd is, beter dan zoiets komt er toch niet als voetballer? Ja, ik schat wedstrijden van de nationale ploeg zelfs hoger in dan Champions League-wedstrijden.”

Perfecte omkadering

“Mijn eerste interland was op die Kirin Cup tegen Peru. We kwamen 0-1 achter, maar mijn maatje Stefaan Tanghe lukte de gelijkmaker. Ik herinner me nog goed dat je als voetballer de herhaling kon bekijken op de grote schermen in de hoeken van de tribune wanneer een hoekschop moest genomen worden. Je moest natuurlijk opletten dat de tegenstrever de hoekschop niet snel nam, terwijl jij vanuit je ooghoeken nog keek naar de herhaling ( lacht ).”

“De begeleiding met de nationale ploeg was toen al top. We hadden bij ieder tornooi een compleet keukenteam mee, een veiligheidschef, verzorgers en kinesisten, een perschef, verschillende trainers en er was steeds een perfect uitgewerkt programma. Neen, dat was altijd in orde. Nu gaan er wellicht vier keer zo veel mensen mee in de omkadering, want coach Martinez wil alles zeer professioneel uitgewerkt hebben. Weet je dat tijdens onze verplaatsing naar Japan voor de Kirin Cup de hele ploeg in business class vloog? De lekkerste maaltijden met aangepaste wijnen kwamen daar voorbij. Wees maar zeker dat ik er toch enkele heb geproefd en dan vooral op de terugvlucht ( lacht ).”

“Mijn mooiste ervaringen als international zijn een beetje dubbel. Eerst schuif ik de barragewedstrijden tegen Tsjechië naar voor waardoor we naar het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea konden. Die barragewedstrijden heb ik zelf niet gespeeld: ik zat op de bank voor beide wedstrijden en dat was de eerste keer. Maar ik heb wel elke minuut van iedere wedstrijd op het WK gespeeld.”

“Een tweede onvergetelijke ervaring betreft de verlieswedstrijd tegen Brazilië op datzelfde WK. Een kopbaldoelpunt van Wilmots wordt door ref Prendergast afgekeurd. Ik begrijp het vandaag nog niet.”

“En mijn derde moment is wanneer ik twee goals maak in de voorrondewedstrijd tegen San Marino voor het WK 2002. We wonnen toen met 10-1.”

“Natuurlijk is de huidige generatie Rode Duivels een gouden generatie, laat daar geen twijfel over bestaan. Maar toch hebben we een grote kans gemist tegen Frankrijk op het laatste WK. Dan kon het gebeuren, maar de Fransen werden wereldkampioen door een ijzeren discipline en hun toppers Griezmann en Mbappé.”

Sterkhouders

“Maar nu kunnen we Europees kampioen worden, maar het moet een beetje meezitten. Neen, ik vrees niet dat de verdediging onze achillespees is. De leeftijd van onze verdedigers vind ik zeker geen handicap. Ze hebben ongelooflijk veel ervaring en dat zullen we kunnen gebruiken als we aanvallend en hoog spelen. Ja, tegen snelle mannen als Mbappé kunnen ze het moeilijk hebben, maar ik vrees dat dit voor iedere verdediger van ieder land geldt.”

Vanderhaeghe in duel met Zambrotta tijdens het EK in 2000. (foto Belga)© BELGAIMAGE
Vanderhaeghe in duel met Zambrotta tijdens het EK in 2000. (foto Belga)© BELGAIMAGE

“Ik hoop echter dat drie van onze absolute sterkhouders topfit geraken als de wedstrijden om de knikkers eraan komen. Raken Eden Hazard, Kevin De Bruyne en Axel Witsel klaar om voluit te gaan? Ik hoop het, want dat zal toch een slok op de borrel schelen. Maar eigenlijk mogen we niet veel twijfelen aan onze Rode Duivels, de vervangers hebben ook ongelooflijke voetbalkwaliteiten. We zouden geen drie of vier jaar de nummer één van de FIFA-ranking zijn zoals nu.”

“Als ik de halve finalisten moet aanduiden, dan kies ik natuurlijk voor België. Een tweede kandidaat is Duitsland. Die mannen geven nooit op, zelfs niet als het slecht gaat. Frankrijk is ook een zeer grote kanshebber, ja, ook op de eindzege. Als Benzema kan spelen, hebben ze met Griezmann en Mbappé een levensgevaarlijke aanvalslijn. Neem daar een middenvelder als Pogba bij en dan heb je een topteam.”

“Als vierde team zie ik enkele kanshebbers voor de halve finale, maar ik kies voor een outsider: Turkije kan ver geraken in dit tornooi. Maar natuurlijk hoop ik dat België op 11 juli de finale speelt én wint.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten