Oud en nieuw Roeselare op kalender

Op de kalender van Lode Baele zie je hoe onze stad er vroeger uitzag. © Stefaan Beel
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

Na de postkaarten van Lode Baele is nu ook zijn kalender 2022 klaar. Hij nam nieuwe kiekjes van oude stadsgezichten. “Dat is al jaren een hobby van mij. Ik deelde de beelden op sociale media maar wil die graag een langer leven geven.”

“Ik neem al jaren foto’s in onze stad. Die vergelijk ik graag met oud beeldmateriaal. Dat zoeken naar oude stadsgezichten is een heuse hobby geworden. De laatste jaren plaatste ik een oud beeld samen met de huidige versie samen op de sociale media. Maar dat is vluchtig en ik zou graag de foto’s een langer leven bieden. Vandaar de idee om ze op een kalender te zetten.”

“Met een kalender van dit formaat kan iedereen weg op zijn of haar bureau, in de keuken of in de living. Weten dat mijn foto’s elders nog worden bekeken, geeft me veel voldoening. Ook de stap om een idee uit te werken tot een concreet project vind ik altijd leuk en boeiend.”

Lode Baele is met deze kalender niet aan zijn proefstuk toe. “Ik ben de uitgever van een reclameblad en die sector had het tijdens de coronacrisis heel erg zwaar. Toen heb ik twee keer een serie postkaarten uitgegeven met foto’s van Roeselare, om toch ergens een extraatje te verdienen om mijn verdwenen inkomsten wat te compenseren. Van dit kalenderproject zal ik alvast niet rijk worden. Dit is puur voor het plezier om iets creatiefs te ondernemen.”

Roadtrip

“De inspiratie deed ik op in een oud fotoboek dat ik ooit kocht op een rommelmarkt. Ik selecteerde enkele oude stadsgezichten van Roeselare en trok naar die locaties om een nieuwe foto te maken. Het was een boeiende roadtrip door de stad waarbij ik zelf nog heel wat bijleerde over de geschiedenis van gebouwen.”

“In de kalender zie je op de ene zijde het oude beeld uit begin de jaren 1900 met ernaast een zwart-wit versie van de hedendaagse situatie. Twee keer zwart-wit dus. De vergelijking tussen beide foto’s is treffender als beide foto’s in dezelfde kleur staan. Op de achterkant vind je dan de oude foto op groot formaat. Dat geeft de koper de mogelijkheid om later de foto’s uit de kalender te halen om ze te bewaren”, aldus nog Lode Baele. (Bart Crabbe)

De kalender ‘Roeselare Vroeger en Heden’ kost 9 euro en is te koop in de Roeselaarse dagbladhandels en in de twee Standaard Boekhandels van de stad. Bestellen kan ook via www.drukwerkmetrespons.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier