Oud-directeur Raoul Vandecapelle van college Izegem overleden

Raoul Vandecappelle op een foto uit 1980 tijdens een bijeenkomst met heel zijn onderwijzerskorps.
Jos Remaut

Op donderdag 30 januari is Raoul Vandecapelle, voormalig onderwijzer en directeur aan de lagere afdeling van het Sint-Jozefscollege, op 92-jarige leeftijd overleden in Leuven. De uitvaartdienst vindt nu zaterdag plaats in Izegem.

Raoul Vandecapelle werd op 22 november 1917 geboren in Meulebeke. Hij trouwde met Lidia Van Damme uit Tielt, maar vestigde zich in 1954 in Izegem, waar hij onderwijzer werd aan het college. Het echtpaar, dat in de Heyestraat woonde, kreeg vier kinderen : Ria (met Paul Descheemaeker), Dries (met Lieve Haagdorens), Trees (met Raf Gees) en Lode (met Griet Thielemans).

Raoul was op school vooral bekend als de meester van het zogenaamde ‘7de voorbereidende jaar’, dat later verdween, waardoor hij voor de zesde klas kwam te staan. Hij was een erg geëngageerd man : niet alleen in de school- en onderwijssfeer, waar hij in 1955 een van de plaatselijke spilfiguren was in de betogingen die gepaard gingen met de schoolstrijd tegen de Wet-Collard, maar ook daarbuiten. Hij was immers vele jaren bestuurslid van de Bond van Grote en Jonge Gezinnen (op vandaag de Gezinsbond), waar hij secretaris bleef tot in 1991. Hij was ook behoorlijk actief binnen het ACW : zijn vrouw was jarenlang een van de pioniers van de KAV en hijzelf werd na zijn pensionering heel actief binnen de KBG (Katholieke Bond van Gepensioneerden). Bij het 50-jarig bestaan van deze organisatie, in 2001, schreef hij een brochure over de geschiedenis van KBG Izegem.

Ondertussen was hij in 1979 ook directeur geworden van de lagere afdeling van het Sint-Jozefscollege, in opvolging van Jozef Seynaeve. Ondanks de eerder karige middelen realiseerde hij een aantal belangrijke vernieuwingen op materieel vlak, maar hij werkte ook aan het kindvriendelijk imago van zijn school en moedigde bij de leerlingen de creativiteit én het engagement aan. Zo voerde hij onder meer het hongermaal in voor Broederlijk Delen. Tijdens zijn periode als directeur werden ook de eerste gesprekken opgestart om de lagere school gemengd te maken. In 1984 ging Raoul op rustpensioen en werd hij opgevolgd door Laurent Debrabandere.

Raoul Vandecapelle was ook kunstzinnig aangelegd en gaf schilderles aan de Stedelijke Kunstacademie. In 2018 moest hij afscheid nemen van zijn geliefde echtgenote.

De uitvaartmis voor Raoul Vandecapelle wordt opgedragen op zaterdag 8 februari om 10.30 uur in de Sint-Tillokerk van Izegem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten