Oud commissariaat in Kortrijk wordt dagcentrum voor Den Achtkanter

Het oude commissariaat op Overleie. © JVGK
Axel Vandenheede

In Kortrijk is er duidelijkheid over het oude politiecommissariaat op Overleie: Den Achtkanter krijgt er een nieuw dagcentrum en op de rest van de site komen woningen.

In 2012 verliet PZ Vlas de gebouwen in de Sint-Amandslaan. Maar pas eind vorig jaar stelde het Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk de gebouwen te koop. Een van de voorwaarden was dat de typische gevel bij een nieuwe ontwikkeling bewaard zou blijven. “Op die plaats was lange tijd Institut Médical du Dr. Valcke gevestigd, een instituut voor hydrotherapie”, legt schepen van Wonen en Bouwen Wout Maddens (Open VLD) uit.

Nieuw dagcentrum

De gevel blijft bestaan, maar alles erachter wordt gesloopt door projectontwikkelaar Ion uit Waregem. “Achter die gevel komt een dagcentrum voor volwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel”, legt Kristof Vanfleteren van Ion uit. “Aansluitend worden ook 25 woonentiteiten voor Den Achtkanter gebouwd. Dit is een pilootproject voor ons, want het is de eerste keer dat we iets in zee gaan met een partner die met personen met een beperking werken.”

“Op het braakliggend stuk naast de site willen we ook woningen bouwen” – Kristof Vanfleteren

“Voor alle duidelijkheid: het gaat om een nieuw dagcentrum”, stelt Petra Vercruysse, directeur van Den Achtkanter. “We hebben al twee dagcentra, eentje in de Sint-Denijseweg en eentje in de Beeklaan, maar die zijn voor volwassenen met een verstandelijke beperking bestemd.”

De bekende hoekvilla naast het commissariaat blijft behouden en wordt gerenoveerd. “Een koppel architecten zal er wonen en zijn kantoor hebben”, aldus nog Wout Maddens. “Ook komt er een plek voor coworking.”

Najaar 2019 af

Op de rest van de site, die tussen de Kollegestraat, Sint-Amandslaan en Diksmuidekaai ligt, komen woongelegenheden. Kristof Vanfleteren: “Aan de kant Kollegestraat komen trendy flats, langs de Leie worden kadewoningen voorzien. In de Diksmuidekaai ligt naast de site trouwens nog een stuk grond braak en daar zouden we nog meer kadewoningen willen bouwen.”

Daarnaast komen er daar nog een ondergrondse parking en een grote tuin. “Het worden secret gardens die deels toegankelijk zullen zijn voor het publiek”, aldus nog Kristof Vanfleteren. Najaar 2018 zijn de sloopwerken voorzien, JCI Kortrijk gebruikt tot midden volgend jaar het oude commissariaat, najaar 2019 zou het project klaar moeten zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier