Oud-chiroleiders bedenken coronaproof detectivespel: ‘Moord in de biechtstoel’ moet studenten opbeuren

Pieter-Jan Dessein (l) bedacht het spel 'Moord in de biechtstoel'. Hij kreeg de volledige medewerking van pastoor Dirk Decuypere.©Geert Vanhessche GJZ
Pieter-Jan Dessein (l) bedacht het spel 'Moord in de biechtstoel'. Hij kreeg de volledige medewerking van pastoor Dirk Decuypere.©Geert Vanhessche GJZ
Redactie KW

Pastoor Dirk Decuypere wilde een activiteit organiseren om de jongeren enige ontspanning te bieden in deze moeilijke examen- en coronaperiode. In enkele Chiro-leiders vond hij de geschikte partners om een heus detectivespel op poten te zetten.

Pastoor Dirk Decuypere wilde al een tijd een activiteit organiseren om alle studenten in deze moeilijke periode een hart onder de riem te steken. In chiroleider Pieter-Jan Dessein vond hij zijn gedroomde ‘partner in crime’. “We wilden graag een ontmoetingsmoment houden in de kerk, met verschillende jeugdbewegingen, maar door corona was dit geen optie. Dus moesten we op zoek naar een alternatief”, vertelt de Chiroleider van ‘t Axent. “Ik heb dan wat oud-leiders en leidsters opgetrommeld die geen examens hebben. Samen met kompanen Lars Loncke, Vic Vanneste en Eva Defraeye werkte Jan zijn ‘moordspel’ uit.”

“Pastoor Dirk reikte ons het idee van de biechtstoel aan, waar je bij het begin van het spel een lijk kan vinden. Daarna moesten we enkel onze fantasie de vrije loop laten ( lacht ). Zo kwamen we bij het moordspel, waarbij een agent de deelnemers helpt het mysterie te ontrafelen en de verdachte te ontmaskeren.”

“Pastoor Dirk reikte ons het idee van dat lijk in de biechtstoel aan”

De bedenkers kregen van de pastoor vrij spel. “Pastoor Dirk was eigenlijk vragende partij. Het is heel leuk om zoveel vrijheid te krijgen. Alles kan en alles mag. Met het nodige overleg, uiteraard.”

Hoewel het spel in eerste instantie bedoeld is voor jongeren kan het wel door iedereen gespeeld worden. “De hele gemeente Zwevegem kan gerust deelnemen. Ik denk dat gezinnen, vriendengroepen, bubbels per vier er veel plezier kunnen aan beleven. Het enige wat men nodig heeft, is een gsm”, weet Pieter-Jan.

Kerk langer open

Het spel start in de Sint-Amanduskerk, waar de moord gepleegd is. Daar krijgt men de nodige info. “Vervolgens dient men het spoor van de gevluchte moordenaar te volgen doorheen Zwevegem. Aan de hand van aanwijzingen, QR-codes en tips kan men alle informatie vinden om de moordenaar te ontmaskeren. Het spel duurt ongeveer anderhalf uur.”

Het spel kan voor de eerste keer gespeeld worden op zaterdag 22 januari en loopt tot 7 februari. De kerk is langer open, elke dag van 7 uur tot 19 uur en op vrijdag en zaterdag van 7 uur tot 22 uur. Het spel krijgt ook zijn apotheose in de kerk, dus men start best anderhalf uur voor de sluiting. “Er zijn zeer weinig andere activiteiten in deze periode. Studenten kunnen met vrienden zo het einde van de examens vieren”, besluit Pieter-Jan Dessein.

De organisatoren wijzen er wel op dat dit spel moet gespeeld worden in groepen van maximum vier personen of in uw bubbel. Zo worden alle coronamaatregelen correct nageleefd. (Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier