Oud-burgemeester Hilaire Verhegge overleden

Hilaire Verhegge en zijn echtgenote Clara. © GF
Redactie KW

Hilaire Verhegge, oud-burgemeester van Zedelgem, is dinsdagochtend overleden. Dat nieuws bereikte zo pas onze redactie. Hij was al een tijdje ziek.

Hilaire en zijn echtgenote Clara namen enkele maanden geleden hun intrek in een assistentiewoning op de zorgsite Zorg en Welzijn, naast woonzorgcentrum Klaverveld in Zedelgem. Daarvoor woonde het echtpaar op een boerderij langs de Torhoutsesteenweg in Veldegem waar ze jarenlang wortels teelden.

Hilaire werd na de verkiezingen van 1982 schepen, in 1988 belandde hij met zijn partij in de oppositie en van 1995 tot 2012 was hij ononderbroken burgemeester van Zedelgem. Ook zijn opvolgster Annick Vermeulen, komt net als Hilaire uit het Nieuw-nest. Hilaire besliste zelf in 2011 om niet meer deel te nemen aan de volgende verkiezingen. “Als je al eens 75 bent en 18 jaar lang burgemeester bent geweest, is het welletjes geweest zeker”, zei hij daarover in deze krant. Hilaire was zeer geliefd als burgemeester en ook na zijn ‘pensioen’ bleef het burgemeesterschap hem achtervolgen. “Nog veel mensen spreken mij aan als burgemeester. En als ik naar de Carrefour ga winkelen, mag je er zeker van zijn dat ik twee uur weg ben. Want ik word zeker altijd door vier of vijf mensen aangesproken die een babbeltje willen slaan met me”, zei hij in 2016.

“Geen geboren politieker”

Sociaal contact droeg Verhegge altijd hoog in het vaandel. Toch stond het niet in de sterren geschreven dat hij ooit in de politiek zou gaan. “Ik was geen geboren politieker, in de verste verte niet zelfs. Ik trok me niets aan van politiek en ik wist met ruze wie de burgemeester was, maar op een zekere dag in 1982 zat ik in de Marmiete in Veldegem bij Norbert Anseeuw en hij probeerde me te overtuigen om mee te gaan met de toenmalige lijst Welzijn, later Nieuw. Enige pintjes later zei ik: ewel, ‘t is goed, ik zal meegaan, maar je zal het wel eerst aan m’n vrouw moeten vragen… Clara zei in eerste instantie van neen, maar na veel getouwtrek door de één en de ander zei ze: doe maar mee, je zal wel eens zien hoe rijk je bent. Want ze geloofde er niet in. Toch behaalde ik die eerste keer al 1.100 stemmen en oneffen. En we waren vertrokken als schepen van Landbouw en voor een deel Openbare Werken.”

Hilaire zijn stemmenaantal steeg samen met zijn populariteit, nochtans deed Verhegge nooit mee aan huisbezoeken om een stem te vragen. “Je moet vriendelijk zijn tegen de mensen, je toegankelijk opstellen en luisteren naar wat ze willen, maar nooit te veel beloven”, was zijn geheim. “En je mag zeker geen dikke nek hebben, daar moeten de mensen niet van weten. Ik probeerde ook alle begrafenissen en jubilea te doen. Ik ben niet van de slimste: ik ging tot mijn 14 naar school en ik heb dat ook nooit onder stoelen of banken gestoken. De mensen apprecieerden mijn eerlijkheid, maar sommigen lachten ook met mij, durfden zelfs zeggen dat ze mij dom vonden, maar ik heb het toch maar gedaan.”

Meer info over de begrafenis volgt later.

(BC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier