Oud-borstelproducent schenkt 100 jaar oude catalogus aan Eperon d’Or in Izegem

© Frank
Redactie KW

Dinsdagmiddag ontvingen schepen van Musea Kurt Himpe (N-VA) en conservator Hilde Colpaert een bijzondere schenking voor het museum Eperon d’Or. Het gaat om een catalogus van een voormalig borstelbedrijf uit Poitiers van meer dan 100 jaar oud.

Carl Decoopman, voormalig bedrijfsleider van PDC Brush, kwam in het museum Eperon d’Or een catalogus overhandigen. Het gaat om een exemplaar dat rond de jaren 1900 door borstelbedrijf ‘Manufacture de brosse Barot’ uit het Franse Poitiers werd gebruikt om hun producten te tonen. De afbeeldingen zijn handgetekend en geschilderd. Het zou om een van de oudste catalogi uit Frankrijk gaan.

“In het werk staan heel wat vergeten modellen zoals een lampenborstel, een hoedenborstel, een wasborstel en een biljartborstel”, aldus Hilde Colpaert. “Daardoor is het een bijzondere aanwinst voor het museum.”

“Het museum ontvangt jaarlijks heel wat schenkingen”, zegt schepen Kurt Himpe. “Hierdoor kan de collectie verder aangevuld worden. Dit is echter wel een heel uniek exemplaar. De waarde ervan wordt op enkele duizenden euro’s geschat.”

Het museum zoekt nu uit hoe de nieuwe aanwinst optimaal in de collectie kan opgenomen worden.

(MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier