Otegemse Fatimakapel blijft volk trekken, ook na 70 jaar

Voor de 70ste keer werd een bedevaart naar de Fatima Kapel georganiseerd. © GJZ
Redactie KW

Met een eucharistieviering en een optocht met heel wat aanwezigen, werd onlangs 70 jaar Fatimakapel gevierd. De kapel is de tweede grootste van Groot-Zwevegem en wordt nog steeds heel drukbezocht. De kapel is versierd met prachtige fresco’s.

De Fatimakapel staat op de kruising van de Herrekotstraat met de Kroonstraat in Otegem. Ze werd gebouwd ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. En daar is volgens Stefaan Dendoncker, voorzitter van de kerkfabriek, een goede reden voor. “In Fatima kenden de gelovigen uit de streek een grote verering voor Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans, die een paar keer verschenen was. Naar aanleiding van die verschijningen werd er in Fatima eerst een kapel en later een kathedraal gebouwd. Dertig jaar na de verschijningen werd er een reis van het Mariabeeld door de Westerse landen georganiseerd.”

“Zo werd in 1947 het beeld ook in het overvloedig versierde Otegem ontvangen. Velen wilden een herinnering aan die dag en de ‘Bond der grote Gezinnen’, de huidige Gezinsbond, besloot een kapel te bouwen ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima.” Wel diende men nog een geschikte bouwplaats te vinden. “De grond kreeg men van Honoré Decraene die er vroeger een molen had staan die door een blikseminslag zwaar werd beschadigd en uiteindelijk werd afgebroken”, aldus Dendoncker.

Gratis gebouwd

Om de bouw van de kapel te bekostigen werd door de Otegemse bevolking 125.000 oude Belgische Frank opgehaald (3.125 euro). “Daarbij valt wel op te merken dat er heel wat mensen gratis werkten. Zo tekende Jules Ervijn gratis de plannen en vroeg metser André Vanhoutte ook al geen vergoeding. Daarnaast kwamen nog vele anderen gratis een handje toesteken.”

De eerstesteenlegging vond plaats op 4 april 1948 en de kapel werd ingewijd op zondag 20 juni 1948 door E. H. Kanunnik Mahieu. De Fatimakapel is, na de kapel van Milanen, de grootste kapel in Groot-Zwevegem. De kapel dankt haar faam voor een groot deel aan de prachtige fresco’s die het plafond versieren. “Boven de ruimte voor de gelovigen zijn taferelen uit het Nieuwe Testament geschilderd, terwijl boven het altaar drie taferelen geschilderd zijn die in verband staan met Fatima.”

Volgens Stefaan Dendoncker is de kapel nog steeds belangrijk in Otegem en omgeving. “De kapel wordt veelvuldig bezocht door mensen van ver en dichtbij. Gedurende de maand mei wordt elke avond de rozenkrans gebeden. Ook op bepaalde andere dagen wordt gezamenlijk de rozenkrans gebeden.” Dat de kapel belangrijk is in Otegem werd trouwens bewezen door de talrijke aanwezigheid op de viering. Stefaan Dendoncker dankte dan ook iedereen die meegewerkt heeft en in het bijzonder Marnic Veys en Luc Waelkens die instaan voor het onderhoud van de kapel.

(Geert Vanhessche)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.