Otegem herdenkt maandag dodelijke gasaanval WO I met nieuwe gedenkplaat

De organisatoren van de herdenking met v.l.n.r. Luc Derijcke, Stefaan Dendoncker, Marie Madeleine Vantieghem, Christine Vandenberghe, Willy Neirynck en Robert Dhont. © GJZ
Redactie KW

Op maandag 22 oktober herdenkt men de gasaanval van 100 jaar geleden op Otegem. Ter herdenking van de 54 slachtoffers die er toen vielen, zal er onder meer een gedenkplaat onthuld worden.

Maandag 22 oktober is het precies 100 jaar geleden dat Otegem getroffen werd door een gasaanval. Daarbij lieten 54 inwoners het leven. “Eind september 1918 melden de Duitse officieren aan hun Keizer Wilhelm II dat de oorlog verloren is. Ze willen vredesonderhandelingen opstarten, maar in het Etappegebied achter het front woedt de oorlog nog in al zijn gruwelijkheid”, probeert Stefaan Dendoncker de geschiedenis te reconstrueren.

Tot in 1918 waren er in Otegem, ondanks alle ellende en voedseltekort, nog geen slachtoffers gevallen. Op 22 oktober 1918 begon echter de grootste nachtmerrie ooit voor de Otegemse bevolking. “Op dinsdag 22 oktober om 9 uur vallen de Schotten en Camerons vanop de Wulfsberg en vanuit Sint-Lodewijk aan, om in een mist van rook en gasgranaten de Duitse bezetters te verdrijven. Ze lijden zware verliezen, maar dringen door tot de Laten- en Vossenhoek waar de aanval stopt. Er vallen spijtig genoeg veel slachtoffers in Otegem.”

Herdenking

Enkele dagen na die eerste gasaanval, volgde een tweede met opnieuw veel slachtoffers. Op 31 oktober werd Otegem definitief bevrijd. In totaal stierven 54 burgers in dit oorlogsgeweld. NSB-Otegem wil nu, 100 jaar later, deze gruwelijke gebeurtenis herdenken met de onthulling van een gedenkplaat op het kerkhof.

Men begint om 9.30 uur met een eucharistieviering, opgeluisterd door het koor Cantabile en in aanwezigheid van provincieraadvoorzitter Spincemaille en het gemeentebestuur. “We zijn heel blij met de aanwezigheid van de schoolkinderen uit Otegem, die op die manier eens stilstaan bij de gruwel van een oorlog. Zij gaan ook mee naar het kerkhof en hebben elk een witte kei mee, die ze dan rond het monument zullen leggen om het af te werken”, aldus nog Dendoncker. Na de plechtigheid is er nog een receptie voor de aanwezigen in de oude pastorij. (Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier