OTC blij met behoud concessie tennis en padel

Manu Beuselinck en zijn vrouw Vanessa Brysse: “Klaar om er verder in te vliegen.” © JLO
Redactie KW

De tennis- en padelsite aan de Koninginnelaan blijft voor een periode van minimum tien jaar verlengbaar met aanvullende termijn van 15 jaar, in handen van de NV Ostend Tennis en Padel Club (OTC). Voor voorzitter Manu Beuselinck betekent dit het einde van een moeilijke periode en het startschot van de langverwachte renovatie.

“Natuurlijk ben ik blij dat de stad Oostende blijft in ons geloven”, zegt Manu Beuselinck. “Sinds begin jaren ‘70 bouwden eerste mijn papa John en sinds 20 jaar ikzelf aan een club waar in heel Vlaanderen positief over gesproken wordt. Ik betreur het wel dat socialisten er alles aan doen, via erg persoonlijke en politieke spelletjes, om de ontwikkeling van onze mooie sportclub te boycotten. Onze 1.800 leden mogen dat goed onthouden”, citeert Beuselinck, die zelf ooit voor N-VA in de Kamer en de gemeenteraad zetelde en wiens echtgenote Vanessa Brysse nog altijd gemeenteraadslid is voor dezelfde partij. “We zijn maanden bezig geweest om een correct en sterk dossier samen te stellen. Dit telde 104 pagina’s en nog eens 103 bijlagen. Over de komende tien jaar investeren we maar liefst 1,9 miljoen euro in renovatie en verfraaiing. We haalden daarmee 95 van de 100 punten. Enkel een topsportopleiding ontbrak. Het puntje van kritiek dat het gebouw en en de ingang wel aan grondig herstel toe zijn, is correct, maar ik vraag me af wie nog grote investeringen zou doen zonder garantie dat de club van jou blijft.”

Meteen in gevlogen

“Nu de beslissing gevallen is, zijn we er meteen in gevlogen”, vervolgt Beuselinck. “We hebben trouwens nog maar net drie nieuwe padelterreinen aangelegd. De kleedkamers komen nu het eerst aan de beurt. Verder zetten we in op de jeugd door van terrein 1 één groot opleidingsveld te maken. Er komen minimum acht ‘all-weather’ tenniscourts met ledverlichting, een nieuwe padelbar met dakterras en het clubhuis, de bar en de terrassen er rond krijgen een update. We blijven inzetten op een gezellige familieclub in een zuivere abonnementsformule. Hier geen pay for play! Dit is en blijft mijn paradepaardje, ook al is dit financieel veel minder interessant. Eerlijk gezegd trek ik me nog weinig aan van de manier waarop het verlopen is. Ik ben klaar om er verder in te vliegen en deze mooie club zijn status te laten behouden”, besluit Manu Beuselink.

Verliezer ontgoocheld

Jesse Vanhoutte.
Jesse Vanhoutte. © JLO

Geboren Oostendenaar Jesse Vanhoutte van sportcomplex Ghistelehof in Gistel was de tweede kandidaat die een dossier indiende. Dat werd echter ‘substantieel onregelmatig’ bevonden door een administratieve tekort. “Ik ben echt wel ontgoocheld dat ons dossier op deze manier zelfs niet werd bekeken”, zegt Jesse Vanhoutte

“We hadden elke 14 dagen contact met de administratie en ze beloofden ons zeker te waarschuwen mocht er iets niet correct zijn. Spijtig genoeg hebben we tot op heden niets vernomen. Zelf de uiteindelijke beslissing is ons offiiciëel nog niet meegedeeld. We hebben alles via de oppositie moeten vernemen. Ik vind het vooral frustrerend dat zes maand werk door een administratief detail meteen werd geklasseerd. Bijgevolg was er maar één kandidaat meer over en had men geen oordeel van de onafhankelijke jury meer nodig.”

Site verwaarloosd

“Als laatste opmerking wil ik toch meegeven dat in het schattingsverslag duidelijk staat dat de site totaal verwaarloosd is bevonden. Dat nu toch aan de vorige concessiehouder de kans wordt gegeven om verder te doen, vind ik persoonlijk niet kunnen. Ik weet niet of beroep aantekenen nog veel zin heeft. We hadden een sterk dossier, waarbij we de hele site in één keer gingen renoveren voor een bedrag van 1,6 miljoen euro. Daarnaast ging Carl Maes als technisch directeur mee in het verhaal stappen. De foto’s in het dossier spraken boekdelen. Echt jammer dat het zo moeten verlopen is”, aldus een zwaar ontgoochelde Jesse Van Houtte. (JLO)

Vooruit overweegt klacht

Jeroen Soete. (foto EFO)
Jeroen Soete. (foto EFO) © Edwin Fontaine

Vooruit is niet te spreken over de verlenging van de concessie voor OTC en suggereerde op de gemeenteraad belangenvermenging. De meerderheid zegt dat alles wettelijk in orde is.

NV OTC is de huidige uitbater van de terreinen en mag tot eind 2032 de club uitbaten. Er waren in de procedure twee indieners, de tweede werd niet weerhouden. Aan de nieuwe concessie is ook een stevig investeringsplan gekoppeld. OTC kan een verlenging met nog eens 15 jaar krijgen als tegen 2032 minstens 80 procent van dat plan werd uitgevoerd. Op de gemeenteraad was er een stevige discussie. Jeroen Soete (Vooruit) kwam in het verleden al tussen : “Ze trokken daarop het dossier terug. Mijn tussenkomsten resulteerden er onder meer in dat er nu moet geïnvesteerd worden in de gebouwen en er een renovatieplicht is. Dat lijkt me een goede zaak voor Oostende. Maar dit dossier zit niet goed ineen. Er is geen jury aan te pas gekomen en in zo’n groot sportief dossier ontbreekt een advies van de sportdienst of dienst gebouwen.” Hij was voorzichtig in het noemen van namen, maar suggereerde wel belangenvermenging van een N-VA-gemeenteraadslid en wou het dossier bespreken in een besloten zitting.

Bitse discussie

De meerderheid ging daar niet op in en van zowel gemeenteraadsvoorzitter Wouter De Vriendt (Groen) als burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) kregen Vooruit en raadslid Vanessa Vens een sneer omdat zij als gemeenteraadslid ook directeur is van de Oostendse Haard. Daarmee werd de discussie verlegd en erg bitsig. “Er komt een wetgeving die het onmogelijk maakt dat directeurs van woonmaatschappijen in een schepencollege zitten of gemeenteraadslid zijn. Als u een beetje fatsoen hebt, trekt u uw conclusies”, zei burgemeester Tommelein. Vanessa Vens (Vooruit) : “Er is op dit moment geen onwettigheid voor mijn mandaat. Ik zal me naar de wet voegen.” Ook Yves Miroir (Groen), die van thuis uit de hybride zitting volgde, mengde zich kort in het OTC-dossier : “Ik stel voor dat we voortdoen en dat mijnheer Soete een klacht indient. Dan kunnen we nog eens lachen.” De nieuwe concessie voor de OTC werd goedgekeurd, enkel Voorruit stemde tegen. Jeroen Soete zei nadien dat hij een klacht overweegt. (EFO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.