‘Ostend Finest Oedejoar’: ondernemers presenteren unieke eindejaarsbox

Histoires d'O, Le Bassin, Storm, Bistro Mathilda, Marina, Achiel Primeurs, Olivier Willems en Bakkerij Decock werkten een afhaalconcept uit. © GLO
Gillian Lowyck

Het zijn geen gemakkelijke tijden voor wie een zaak heeft. Heel wat horeca-uitbaters pakken uit met takeaway, maar de échte restaurantbeleving is nog altijd ver te zoeken. Daar willen acht Oostendse ondernemers verandering in brengen. Ze slaan de handen in elkaar voor een unieke box ‘Ostend Finest Oedejoar’. Topgastronomie thuis mét een persoonlijke playlist op Spotify.

Op oudejaarsavond zal er niet gegeten en gefeest worden zoals gewoonlijk, dat is ondertussen wel al duidelijk. Maar hoe maak je de avond dan toch wat feestelijk? Acht Oostendse ondernemers slaan de handen in elkaar en werkten een bijzondere box uit, speciaal voor 31 december.

Histoires d’O zorgt voor een cocktail, Le Bassin verzorgt de hapjes. De hoofdgerechten komen van Storm, Bistro Mathilda en Ristorante Marina. Achiel Primeurs zorgt voor een kaasplank en chocolatier Olivier Willems verzorgt het dessert. Daarnaast is er ook nog een brood van Bakkerij Decock inbegrepen.

Het was chef Michiel Rabaey van Storm die met het idee voor de box op de proppen kwam. “We werken allemaal met takeaway”, vertelt hij. “Maar in plaats van elk voor zich, dacht ik: waarom niet eens samenwerken? Er werd eerder al zoiets georganiseerd in Antwerpen en we lieten ons hierdoor inspireren. Ik belde naar Tom van Le Bassin, die op zijn beurt naar Luc van Bistro Mathilda belde… En zo was alles heel snel beklonken. In twee dagen hadden we een mooie groep. Iedereen was meteen mee in het verhaal.”

Steun voor het goede doel

“We hebben veel gezamenlijke klanten”, pikt Luc Deklerck van Mathilda in. “Het leek logisch om voor nieuwjaar de krachten te bundelen. Het menu was redelijk snel samengesteld. We kijken natuurlijk eerst en vooral wat er in seizoen is. Het was logisch dat een zaak zoals Storm voor een visgerecht zou zorgen. Elk heeft zijn eigen specialiteit. In een uurtje hebben we alles besproken.”

Er komen 500 boxen, zo willen we toch wat het exclusieve karakter behouden

Er komen 500 boxen. “Zo willen we toch wat het exclusieve karakter behouden. De gerechten worden koud geleverd, maar toch moet je geen grote keukenpiet zijn om ze klaar te maken. Er is echt niet veel werk meer aan. Dat vonden we heel belangrijk. We zorgen er ook voor dat je in feite niets meer in huis moet hebben: er is brood, de hapjes zijn voorzien… En je kan alles in één keer afhalen.”

De lekkere gerechten die in de box zullen zitten.
De lekkere gerechten die in de box zullen zitten.© GLO

Met de Ostend Finest-box steun je ook het goede doel. “Per verkochte box schenken we 2 euro aan Lichtbaken. Zij zorgen voor maaltijden voor Oostendenaars in moeilijkheden. In totaal zullen we dus een cheque van 1.000 euro kunnen schenken. En wie weet doen we in de toekomst wel nog iets voor Lichtbaken”, knipoogt Michiel Rabaey.

De box is enkel beschikbaar op oudejaarsavond. “Een bewuste keuze, want we hebben allemaal nog onze eigen takeaway ook”, vertelt Luc. “Kijk, we worden hier niet rijk van. Maar voor mij is het zeker een manier om mijn team gemotiveerd te houden. Na de eerste lockdown werden we er meteen weer ingesmeten. Aan de kust hebben we deze zomer goed gewerkt en het was dus, na tien weken, direct naar vijfde versnelling. Voor mijn mensen was dat een moeilijk aanpassing. Op deze manier blijft mijn team actief bezig. Dat is voor mij voldoende.”

Ecologisch aspect

Kevin Beirens van Histoires d’O zorgt voor het onlinesysteem waarmee de boxen besteld kunnen worden. En voor hem is het ecologische aspect ook erg belangrijk. “Voor de coronacrisis zetten heel veel zaken hard in op het ecologische: geen wegwerprietjes meer, zo weinig mogelijk plastic… En toen kwam de lockdown en verdween dat plots wat op de achtergrond. Wij zorgen ervoor dat alles in een ecologische verpakking zit. Dat vinden we belangrijk.”

De box zet trouwens ook in op beleving. “Takeaway allemaal goed en wel, maar mensen missen ook de beleving van op restaurant gaan. Daarom zorgen we bij de box ook voor een Spotify-playlist. Elke chef kiest zijn of haar vijf favoriete nummers uit. Zo heb je wat extra sfeer thuis tijdens het eten. Of de samenwerking voor herhaling vatbaar is? We spelen natuurlijk allemaal het liefst restaurant in plaats van takeaway”, klinkt het. “Maar samen koken, dat hebben we in het verleden al gedaan en zijn we zeker nog van plan.”

Je kan de box bestellen via de website www.seabox.be. De afhaling is voorzien op 31 december in Horeca Totaal, Zandvoordeschorredijkstraat 26, tussen 12 en 17 uur. De box kost 99 euro per persoon.

Zes Oostendse restaurants in Gault&Millau

Hoewel de horecazaken momenteel gesloten zijn, kwam de Gault&Millau-gids toch uit. Oostendse scoort met zes zaken in de gids: Marina behoudt 14 op 20, Bistro Mathilda, Mange Tout en Savarin krijgen 13 op 20. Storm aan de Hendrik Baelskaai stijgt naar 14 op 20. Daarmee wordt de Oosteroever meer en meer dé place to be voor de gastronomieliefhebber.

Nieuwkomer dit jaar is Frenchette. De zaak in de Madridstraat, die vorig jaar de deuren opende, krijgt een 12 op 20. Frenchette is een gastrobarconcept met sharinggerechten, uitgebaat door broers Leo en Luc Deklerck. Zij baten naast deze zaak ook Bistro Mathilda en Brasserie Ocean uit. “We zijn heel tevreden met deze score”, vertelt Luc Deklerck van Frenchette. “Je bent er toch wel wat mee bezig. We hadden het ergens wel verwacht, omdat we wisten dat ze op bezoek zijn geweest en ons nadien nog contacteerden voor onze gegevens. Zeker voor ons team is dit fantastisch. Ze zijn heel enthousiast.”

“Met de twaalf ben ik tevreden”, gaat hij verder. “Zeker als binnenkomer is dit heel goed. Als je met een score van 12/20 de klant een bord van 14/20 serveert, dan vindt hij dat natuurlijk fantastisch. Meteen binnenkomen in de gids met een 14 is misschien moeilijker omdat je zo hoge verwachtingen schept. Heel jammer dat we nu gesloten zijn, want zo’n vermelding in Gault&Millau maakt je winter goed.”