Originele huldiging voor Maud Vanhauwaert als 7de Veurnse ereburger

Delegatie van het stadsbestuur begeleidt ereburger Maud Vanhauwaert achter de Caravan tijdens de Maud-Stoet. © (Myriam Van den Putte)
Redactie KW

Veurne heeft een nieuwe ereburger: zaterdagnamiddag werd Veurnes eerste vrouwelijke en jongste ereburger ooit, Maud Vanhauwaert, stevig in de bloemetjes gezet met allesbehalve een traditionele ceremonie met saaie speeches.

Maud had zich helemaal niet verwacht aan de Maud-stoet waarin ze achter de caravan van Tournée Caravan met haar foto erop, werd meegetroond langs alle plekjes in Veurne centrum die haar nauw aan het hart liggen.

Kippenvelmomenten

Achter de schermen hadden een aantal mensen van het stadsbestuur, samen met Frieda Vanslembrouck, Mauds vroegere lerares ‘woordkunst’ van de Muziekacademie, een bijzonder creatief scenario uitgedokterd. Net voor Maud ten tonele verscheen aan de Kiosk in het Sint-Walburgapark, werden alle genodigden gebrieft om mee te werken aan de flashmob op de Grote Markt, die Maud van haar sokken blies.

Daar begon Siska Ghyselen, Mauds juf van het vijfde leerjaar, het gedicht ‘Lezer’ voor te lezen, en alle aanwezigen volgden haar voorbeeld, knippend met de vingers, en scandeerden voor de zevende ereburger 7 keer ‘niets in deze wereld is zwart-wit’. Er waren nog meer kippenvelmomenten:op het binnenplein van StAPWest gingen plots de ramen open. Het vrouwelijke gezelschap van Nawoord, waar Maud ooit deel van uitmaakte, gaf een leuke gedichtenmedley ten beste. Bij elke volgende halte stond een gedicht van Maud centraal: aan het Rösrathplein gaf Maud een demonstratie bij het hinkelspel waaraan ze mooie herinneringen had. Speciaal voor haar ereburgerschap schreef ze daarover het Veurnse Stadsgedicht, waarvan de tekst op de tegels stond geschreven.

Richtingwijzer in de regenkleuren

Maud signeerde het ter plekke en ze declameerde voor de gelegenheid zelfs een West-Vlaamse versie. Aan het Zevensterrenplein hadden de organisatoren midden op de rotonde een nieuwe richtingwijzer in de regenkleuren geïnstalleerd, met op elke wegwijzer een stukje van een gedicht van Maud. Op het Zevensterrenplein was het zevenarmige web voor de kleine Maud een doolhof waarin ze de weg naar huis niet meer vond. Vanaf volgende week krijgt het steegje naast het ouderlijke huis van de nieuwe ereburger in de Statiestraat een nieuwe naam: het wordt de Maud Boulevard.

September, Maud-Maand

Veurnaars die dit feestelijke moment hebben gemist, krijgen nog de hele maand september de kans om de Maud-wandeling op eigen houtje over te doen en de plekjes te ontdekken die Maud koestert. In de Caravan op de Grote Markt kunnen ze luisteren naar Maud die het beste uit haar werk voorleest.

(Myriam Van den Putte)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier