Orgelfestival in Sint-Walburgakerk klaar voor jubileumconcert

Jan Vermeire kijkt uit naar het jubileumconcert in de Sint-Walburgakerk: "Nu het orgel een opfrisbeurt kreeg, klinkt het beter dan ooit." © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Jan Vermeire is artistiek directeur van het Internationale Orgelfestival van Veurne-Nieuwpoort dat dit jaar 50 kaarsjes uitblaast. Dit initiatief ontstond heel bescheiden vanuit de vereniging Fugato de Furnis, die ook 50 jaar bestaat. De voorbije decennia bleef het festival groeien en nu weet het uit te pakken met wereldvermaarde artiesten. Op donderdag 22 augustus speelt Jan een jubileumconcert in de Sint-Walburgakerk.

Als klein jongetje was Jan al gefascineerd door de imposante pijporgels in kerken. Toen hij er zelf mocht op oefenen, kon hij zijn geluk niet op. “Jammer dat orgelmuziek hier nog altijd een oubollig imago heeft”, vindt Jan. “Met Fugato de Furnis willen we net dat bestofte imago uit de wereld helpen. De leden van onze vereniging zijn vrijwilligers die ‘zot’ zijn van orgelmuziek en er alles voor over hebben om die muziek levendig te houden, maar zelf spelen ze geen orgel. Zij ontfermen zich over de praktische en administratieve zaken, ik focus mij op het artistieke beheer. Dat betekent dat ik actief de hele aardbol afspeur naar kunstenaars voor onze festivalconcerten, voornamelijk organisten. Om het orgelimago op te krikken, wil ik het publiek alleen topmuzikanten presenteren. Dat doen we ook altijd in een bijzonder historisch kader.”

Internationale contacten

“Naast het Internationale Orgelfestival Veurne-Nieuwpoort en dat van Koksijde is er in de Westhoek, aan beide kanten van de grens, ook een grensoverschrijdende samenwerking en uitwisseling ontstaan met het Festival International d’Orgue en Flandre”, gaat Jan verder.

In Rusland is orgelmuziek hip, ik speelde er zelfs al samen met een dj – Jan Vermeire

“Nieuw dit jaar is het partnerschap met de Zomerse Orgelconcerten van Haringe met het wereldberoemde van Peteghem-orgel. Door zoveel internationale contacten te leggen, werkt het ook in twee richtingen. Ik krijg nu zelf uitnodigingen voor optredens overal ter wereld en kansen om mee te werken aan unieke projecten. Zo ontdekte ik dat heel wat (West-)Vlaamse organisten in de Verenigde Staten zijn beland in de jaren ’50 en daar ook bekend waren, zoals Noël Goemanne uit Poperinge. In Rusland is orgelmuziek zelfs hip en wordt ze niet geassocieerd met kerkmuziek. Ik speelde er samen met een dj op de beat en het concert trok alleen jong publiek. Ik denk ook aan een orgelconcert in combinatie met een wijnproeverij dat ik met vinoloog Joost Prové organiseerde: een muzikale totaalbelevenis! Het succes van onze ‘persjoenkeltoer’ langs dorpskerken met pareltjes van historische orgels, samen met Peter van Bouwel als verteller, was ook geweldig. De meerwaarde zit hem in de combinatie van goede muziek met een flinke dosis humor! Ook de concerten met een danseres werden positief onthaald.”

Muzikale experimenten

“Ik waag me wel aan meer experimenten, zoals het orgel combineren met hedendaagse dans of flamenco”, meent Jan. “Orgel harmonieert uitstekend met andere instrumenten zoals harp en fluit, maar ook met trompet of ‘barian’, een soort accordeon die ik leerde kennen door een muzikant uit Oekraïne. Een bijzonder concert was dat met twee slagwerkers en elektronica erbij, met werk van de Ierse componist David Fennesy, die ook als dirigent fungeerde.”

Voor het jubileumconcert op donderdag 22 augustus in de Sint-Walburgakerk speelt Jan samen met fluitiste Ilse Vromans en violist Paul Klinck werken van onder meer Johann Sebastian Bach. “De Sint-Walburgakerk is voor mij een van de mooiste kerken in het Vlaamse land en een zeer inspirerende plaats”, zegt Jan. “Nu het orgel een opfrisbeurt kreeg, klinkt het nog beter dan voorheen. Voor dit concert is er een speciale samenwerking met Stad Veurne, in het kader van de cultuurreeks Zomervariaties. Maar op donderdag 8 augustus is er in de Sint-Walburgakerk ook een uniek concert met de Italiaanse muzikant, organist en componist Giulio Mercati. Op 24 november nodigen we Antoine Tronquo uit in de kapel van het oud Sint-Jansgasthuis in Veurne”, besluit Jan.

Info en programma: www.fugato.be. Bij Visit Veurne ligt ook een brochure.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier