Orgeldraaier Maurice (75) slaakt noodkreet: “Ze hebben mijn broodwinning én mijn passie afgepakt”

Maurice met 't Orgeltje van Cyriel. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Maurice Wouters (75) is er het hart van in… In tegenstelling tot heel wat andere gemeenten kreeg hij in zijn eigen woonplaats Nieuwpoort geen vergunning om met zijn draaiorgeltje de mensen interactief te entertainen met zijn ‘verhalende liederen’. Uit protest trekt Maurice nu met zijn orgeltje stilzwijgend langs de zeedijk en dat leverde al heel wat sympathiserende reacties op.

Maurice Wouters woont al 25 jaar in Nieuwpoort, en iedereen kent hem als ‘Cyriel met ‘t Orgeltje’. Maurice is een geboren entertainer: hij kan terugblikken op een carrière als acteur (onder andere als Cyriel in Wittekerke) en als zanger en orgeldraaier. Met al het spaargeld dat hij had, kocht hij op zijn 52ste zijn eigen orgel, dat hij liet monteren op een oude munitiewagen uit de Oostbloklanden.

“Nu hebben ze mijn broodwinning én mijn passie afgepakt” zegt Maurice met een krop in de keel.

Biechtstoel

“Mijn orgeltje is een biechtstoel… Met mijn repertoire week ik emoties los bij de mensen, en dan hoor ik dikwijls hun eigen ontroerende verhalen. De mensen zingen ook spontaan mee met mijn liedjes, meestal bekende nummers met teksten die ik op mijn manier heb geïnterpreteerd. Daarin zitten ook nummers van Wannes Van de Velde, een geweldige artiest die zo’n mooie, poëtische nummers heeft gemaakt… Dan hangt het publiek aan mijn lippen.”

“In de loop der jaren heb ik hartverwarmende reacties gekregen van mensen die zo gelukkig waren met mijn optreden. Daar doe ik het voor!”

“Maar nu krijg ik geen vergunning van de burgemeester. Hij is niet te vermurwen, ondanks alle argumenten die ik heb aangevoerd. Nochtans betaal ik hiervoor belasting, en dus is dit broodroof. Uiteraard had ik begrip voor de lockdown, maar intussen zijn de maatregelen versoepeld. Ik veroorzaak nergens samenscholingen, maar speel voor een zittend publiek op de terrassen. De horecamensen staan achter mij, en er is zelfs een petitie opgestart. Op Facebook hebben al zo’n 2.000 mensen gereageerd.”

Stil protest

“Ik voer sinds juni een stil protest, en als mensen me vragen waarom ik niet speel, moet ik hen het trieste antwoord geven dat ik niet mag van de burgemeester. Jammer dat ik via een omweg moet horen dat ik wel mag optreden in de zomerbar van schepen Bert Gunst. Wat wel kan: accordeonisten die rondtrekken zonder vergunning…”

Burgemeester Geert Vanden Broucke liet Maurice weten dat er momenteel geen vergunningen meer worden gegeven aan stilstaande muzikanten: “Niet alleen aan Maurice, maar ook niet aan andere muzikanten. Nu primeert de veiligheid en willen we absoluut samenscholingen vermijden. Aanvragen van bewegende animatie of muzikanten kunnen wel behandeld worden en worden apart bekeken. Dit werd ook zo gecommuniceerd. Uiteraard zal de Stad Maurice weer met open armen ontvangen zodra de situatie coronavrij is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier