De organisator richt zich nu in een open brief tot de bevolking. "Dit bericht dient om de hevige discussies omtrent ons evenement wat te bedaren. Als organisatie van het schippersweekend hebben wij er steeds voor gekozen om op sociale media niet te reageren op berichten die over ons verschijnen. Vandaag voelen we ons genoodzaakt deze regel te doorbreken", schrijft Bert Knockaert. "Al is het onze intentie om het bij deze ene post te houden."

"Aljaren organiseren wij burenvergaderingen, omdat we heel goed begrijpen dat een evenement als het onze een impact heeft op een buurt", klinkt het. "Daarom doen we steeds onze uiterste best om een goede dialoog met hen te hebben. Hieruit zijn de voorbije jaren al heel wat maatregelen gevloeid om de belasting zo laag mogelijk te houden. Zo lopen onze eigen security mensen continu rond in de omliggende wijken, passeren onze ruimingsploegen iedere morgen door de omgeving, hanteren wij aangepast geluidsnormen na 3 uur, verminderen wij onze uren op zondag van 5 naar 2 uur, is er permanente politie aanwezigheid op onze vraag, plaatsen we toiletten buiten ons terrein om wildplassen tegen te gaan en indien er toch iets verkeerd zou lopen, zijn we steeds bereikbaar om een snelle en efficiënte oplossing te bieden. Door onze inspanningen worden we door verschillende hulpdiensten en stadsdiensten steeds als voorbeeld beschouwd."

Het overgrote deel van de buren prees ons voor de goede organisatie en de manier waarop we de last tot een minimum herleidden

"Ook toen we vorig jaar onze verhuis communiceerden aan de buurt, werd tekst en uitleg gegeven op een burenvergadering", gaat Bert Knockaert voort. "Er werd kort voor ons evenement nog een tweede burenvergadering georganiseerd en na het schippersweekend werd de buurt nogmaals uitgenodigd om te evalueren."

"Vooral op de eerste vergadering kregen we heel veel vragen van buren die bepaalde aanpassingen eisten of vragen hadden. Op het overgrote deel van deze vragen zijn we ingegaan en hebben we maatregelen getroffen. Het overgrote deel van de buren prees ons voor de goede organisatie en de manier waarop we de last tot een minimum herleidden. Op deze vergaderingen waren steeds een aantal buren waar we het niet mee eens raakten. We hebben hen wel steeds met het nodige respect behandeld en hen zelfs hun eigen powerpointpresentatie laten presenteren voor de aanwezige buren. Wij staan steeds open voor dialoog, maar aan de eis van deze buren 'het schippersweekend laten doorgaan op een plaats buiten het centrum of een terugkeer naar de vorige locatie' kunnen wij vanzelfsprekend niet ingaan."

Een van onze doelstellingen is om de Lauwenaren te verenigen, niet te verdelen

"Betreft het intrekken van onze aanvraag tot milieuvergunning en de adviezen hierover. Vorige jaren waren we verplicht om een milieuvergunning te hebben, gezien we meer dan 2 dagen een afwijking van de geluidsnormen vroegen en omdat we een externe stroomgroep met een hoge capaciteit hadden. Daarom werd er in 2017 nog een aanvraag ingediend voor 2018. Maar sedert 1 januari 2018 is die wetgeving gewijzigd. Dit houdt voor ons in dat we zowel voor de afwijking van de geluidsnormen als voor de stroomvoorziening geen milieuvergunning meer nodig hebben."

"Vandaar dat wij na het aantekenen van beroep onze vergunning ingetrokken hebben. We zijn echter wel zelf met nog een nieuw voorstel met aangepaste uren naar Mr. Huysentruyt gegaan, maar deze werden direct afgewezen. Toch zullen wij deze aangepaste uren dit jaar reeds als teken van goede wil hanteren. Voor alle duidelijkheid de adviezen die gedeeld werden, hadden wij tot deze openbaar gemaakt werden door Mr. Huysentruyt niet gezien. "

"Een van onze doelstellingen is om de Lauwenaren te verenigen, niet te verdelen. Wij hopen dan ook met dit schrijven duidelijkheid te hebben gebracht en dat de rust in ons dorp terug mag keren."