Organisator Oldtimer Event Wim Soenens: “Er stroomt motorolie door mijn aders”

"Dit is één van mijn favorieten in mijn collectie", zegt Wim Soenens over deze Porsche 356B uit bouwjaar 1961. (Foto VFB)
Redactie KW

Wim Soenens (45) organiseert dit weekend voor de vierde keer het Oldtimer Event in Waregem Expo. De zaakvoerder van Intuz Meubelzaak en Geko Classics in Zulte is gebeten door alles wat met vierwielers te maken heeft, bij voorkeur sportwagens uit de jaren 60 en 70. “Ik heb ook al vaak meegedaan aan historische rally’s”, zegt hij. “Er stroomt geen bloed maar motorolie door mijn aders.”

Wim Soenens troont me in zijn oldtimer- en vintagezaak Geko Classics aan de Staatsbaan in Zulte mee naar het magazijn waar enkele van zijn pronkstukken staan. “Kijk, deze zwarte Fiat Dino 2.4 was ooit eigendom van Marco Borsato”, zegt hij. “Die doe ik dit weekend op de beurs van de hand.”

Op welke bolide die hier staat, ben je het meest trots?

“Da’s een moeilijke. Mijn Porsche 356B uit bouwjaar 1961 heb ik al van toen ik een jaar of 20 was. Hij is nog altijd een van mijn favorieten, maar ook deze Chevrolet Corvette uit datzelfde bouwjaar is er een die ik koester. Ik rijd er dikwijls mee in historische rally’s. Voor de Volkswagen Kever uit 1978 heb ik ook een boon. Toen ik in de jaren 90 Duits ging leren in een Duitse school mocht ik daar van mijn vader een Volkswagen kopen. Nog voor ik daar op zoek kon gaan, had hij er zelf al één op de kop getikt voor mij. Gelukkig beviel hij mij. Zoveel jaren later zijn mijn kinderen er nu ook weg van.”

“Op het circuit verkoop ik nog altijd graag show”

De liefde voor de oldtimers heb je van je vader?

“Dat klopt. En hij is ook nu nog altijd gepassioneerd door oude auto’s. Hij houdt vooral van modellen van voor de Tweede Wereldoorlog, terwijl mijn voorkeur uitgaat naar die van daarna. Vooral sportwagens van de jaren 60 en vooral 70 zijn mijn ding.”

Je zit al eens als piloot achter het stuur tijdens een historische rally. Beleef je daar het meeste plezier aan?

“Dat doe ik toch wel heel erg graag. Dit jaar heb ik wel nog maar aan één rally deelgenomen. Daarvoor haal ik dan mijn Corvette van stal. Maar om te winnen, rij ik niet meer. Mogelijk komt het doordat ik ouder geworden ben en minder risico’s wil nemen. Show verkoop ik wel nog graag op het circuit. Ik draai nog altijd met veel plezier donuts (rondjes draaien met racewagen, red.). Het publiek verwacht dat ook van mij. Naast de rally’s doe ik ook graag mee aan de Bolleke Pijl-wedstrijden met mijn Corvette. Dat is een regelmatigheidscriterium langs de Atlantische kust en gaat van het diepe zuiden in Spanje tot helemaal in het noorden in Rusland. Dit jaar hebben we het traject in Portugal en Spanje gereden. Tegen dat we de hele Europese kust hebben afgereden zijn we tien tot vijftien jaar verder, vermoed ik.”

Behalve oude rallywagens staan hier ook een jukebox en een naftepomp uit de jaren stillekens. Ben je ook verslingerd aan vintage spullen?

“Dat is inderdaad een andere passie van mij. Ik ben daar al van kleinsaf mee bezig. Als kind al deed ik de ronde van het dorp wanneer het groot huisvuil op straat stond. Ik hoopte altijd om iets moois op de kop te kunnen tikken. Nu nog snuffel ik graag rond op rommelmarkten in de hoop wat te vinden. Als we bijvoorbeeld met ons gezin in het zuiden van Frankrijk verblijven in de zomer, loop ik daar ‘s morgens vroeg al rond op brocantemarkten. Soms vind ik wel iets dat me bevalt. In elk geval ben ik dan tegen het ontbijt terug en heb ik zelfs de pistolets mee (lacht).

In je bedrijf Geko Woonwereld is er uitverkoop en staan de gebouwen straks leeg. Plannen om daar dan iets met oldtimers te doen?

“Ik sluit dat niet uit. Het is een oude droom van mij om een verkoopzaal in te richten met oldtimers en allerlei attributen uit vorige decennia. Dan wil ik er ook een retrocafé bij. Die droom flakkert nu weer op, maar ik ga eerst toch de haalbaarheid ervan onderzoeken. Vergeet niet dat het in totaal om een oppervlakte gaat van 16.000 vierkante meter. Dat is meer dan drie keer zo veel als de beschikbare ruimte in Waregem Expo (4.500 vierkante meter, red). Er zouden dus al wat oldtimers nodig zijn om de volledige oppervlakte te kunnen vullen.” (Freddy Vermoere)

De vierde editie van het Waregem Oldtimer Event vindt van vrijdag 30 november tot en met zondag 2 december plaats in Waregem Expo, www.oldtimerevent.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier