Organisator laat zich niet ontmoedigen door BK zonder volk: “Repetitie voor 2024”

Redactie KW

Wat een topweekend moest worden voor cyclocrossminnend België, en vooral voor het organiserende Meulebeke, eindigt uiteindelijk in mineur. De 104de editie van het BK veldrijden, op het sport- en recreatiedomein Ter Borcht, moet het door de coronacrisis zonder publiek stellen. Maar de organisator blijft trots op het werk en houdt moed.

“Het is altijd onze bedoeling geweest om Meulebeke als sportgemeente op de kaart te zetten”, zegt burgemeester Dirk Verwilst. “Een Belgisch kampioenschap inrichten is hiervoor een ideaal middel. We zijn nog altijd een jonge organisatie, wat het inrichten van cyclocrosswedstrijden betreft. Halen we bij de Ethiascrossen die we al ingericht hebben zo’n 5.000 toeschouwers, dan is een BK andere koek. We mikten op zo’n 3.000 vips en nog eens een 15.000 toeschouwers. Nu moeten we hopen dat er veel sportliefhebbers de wedstrijden zullen volgen op tv.”

“De mensen van de VRT waren in ieder geval opgetogen over het parcours, waar kracht en behendigheid elkaar in sneltempo afwisselen. Toen we op 15 september te horen kregen dat er geen publiek toegelaten werd, betekende dit voor ons een ware uppercut. Toch hebben we de moed niet laten zakken. Integendeel. De parcoursbouwers hebben zich met man en macht uit de naad gewerkt en ervoor gezorgd dat het parcours een ware parel mag genoemd worden. En in 2024 krijgen we een herkansing.”

Veiligheid

Ook coördinator Lore Beernaert focust op de uitdaging, in plaats van op de teleurstelling: “Nu moeten we er vooral voor zorgen dat zowel renners als mecaniciens, persmensen, hulpdiensten en parcoursbouwers zich op de site in optimale veilige omstandigheden kunnen bewegen. Iedere renner mag maximaal zes mensen bij zich hebben dat is een reglement van de BWB. Reken daarbij de 60 persmensen, 90 technici van de VRT, 20 personen van de hulpdiensten, de antidopingcontrole, de juryleden, de leden van Belgian Cycling, en je begrijpt dat we over een respectabel aantal personen spreken die moeten gecontroleerd worden.”

“Dit parcours is een echte parel. We hopen dat de mensen die voor hun tv zitten dat zullen zien” – burgemeester Dirk Verwilst

Schepen van Sport Rita De Costere benadrukt graag de inspanningen van de parcoursbouwers en de vrijwilligers: “We moeten ons dit jaar niet ontfermen over de catering, en dat is natuurlijk jammer: geen vips, geen publiek, dus ook geen vertier. Toch werd er keihard gewerkt. Ik wil vooral nog eens mijn oprechte dank betuigen aan onze 18-koppige ploeg parcoursbouwers, die het beste van zichzelf gegeven hebben. Op het parcours van net geen drie kilometer lang werden 2.000 palen, zes kilometer kabel en vijf kilometer zeildoek gebruikt. Er werd een grote brug met een hoogte van 4,5 meter geïnstalleerd en er kwamen twee heuvels op het parcours. Kortom: een hele uitdaging, waar alle vrijwillige medewerkers ten volle voor zijn gegaan.”

Burgemeester Verwilst poseert op een stukje van ‘zijn’ parcours. (foto Luc)
Burgemeester Verwilst poseert op een stukje van ‘zijn’ parcours. (foto Luc)

Kosten gedrukt

En dan is er natuurlijk het kostenplaatje. “Er was een totaalbudget van 265.000 euro voorzien”, zegt burgemeester Verwilst. “Dankzij ons constant overleg en de tussenkomst van Belgian Cycling, hebben we de organisatiekosten drastisch naar beneden weten te halen, zodat het resterende bedrag door sponsoring kan gerecupereerd worden. We beschouwen dit Belgisch kampioenschap nu als een algemene repetitie, want in 2024 mogen we opnieuw instaan voor de organisatie van het BK. Als jonge organisatie zullen we ons dan nogmaals weten te bewijzen en het domein Ter Borcht zal ongetwijfeld voor de nodige aandacht zorgen. Ondertussen kan ik meegeven dat zondagnamiddag aan de zijde van de beroepsrenners (zowel bij de vrouwen als bij de mannen) ook de U23 (Beloften) zullen meerijden, wat het totaal aantal renners op zo’n honderd zal brengen.”

De burgemeester heeft ook nog wat goed nieuws: “Van 16 tot 24 januari is het parcours iedere dag van 8.30 uur tot 16.30 uur toegankelijk voor alle cyclocrossrecreanten. En op woensdag 20 januari kunnen de kinderen tot 12 jaar ook eens proeven van de omloop. Alles gebeurt coronaproof , in bubbels en onder toezicht.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.