Organisatie Ostend Beach is klaar om te knallen

Jan Mortelmans en Kevin Beirens van Ostend Beach. © GLO
Gillian Lowyck

Na een jaartje overslaan brengt Ostend Beach dit weekend weer de crème de la crème van de elektronische muziek naar het Klein Strand. Zonder mondmaskers en afstand houden wordt dit weer een editie zoals gewoonlijk. Of toch bijna: “Volgend jaar zullen we hopelijk weer een normaal festival organiseren.”

Ostend Beach is klein begonnen maar groeide jaar na jaar. Ook dit jaar kan het festival weer uitpakken met een fantastische affiche. Er zijn vier podia met elke dag een scala aan nationale en internationale dance acts en dj’s; onder meer Martin Solveig komt op zondag langs.

De organisatie heeft er geen gemakkelijke maanden opzitten. “Nee, zeker niet”, lacht Kevin Beirens. “Vorig jaar is Ostend Beach om bekende redenen niet doorgegaan. Dit jaar hebben we dan alles moeten verzetten, van onze vaste stek in juli naar 20, 21 en 22 augustus. We hebben veel op heel korte tijd moeten realiseren. Er waren veel onzekerheden. We hebben veel verschillende scenario’s gemaakt vooraleer we zeker wisten hoe Ostend Beach kon doorgaan. Ja, we hebben er veel slapeloze nachten opzitten. Gelukkig konden we snel schakelen, wat dan ook gebeurd is.”

Niet zoals Pukkelpop

De verplichte testing, die ervoor zorgde dat Pukkelpop de handdoek in de ring gooide, is voor Ostend Beach geen probleem. “We hebben een heel korte poll gehouden bij onze ticketkopers”, gaat Kevin verder. “Daaruit blijkt dat 90 procent van onze bezoekers al volledig gevaccineerd is. En van de resterende tien procent, zorgt vijf procent zélf al voor een geldige PCR-test. De andere vijf procent kan terecht in ons sneltestdorp, dat al twee uur op voorhand open zal zijn. Voor ons is die testing twee keer niets. We merken ook dat de gemiddelde leeftijd van de Ostend Beach-bezoeker dit jaar wat hoger ligt: 31 jaar in plaats van 28 jaar. Dat zal ongetwijfeld ook een rol spelen.”

Ostend Beach verwacht over het hele weekend gespreid 20.000 bezoekers. “De combitickets zijn uitverkocht, maar er zijn nog tickets beschikbaar voor vrijdag en zondag. Wie nog wil komen, zal snel moeten zijn want het gaat hard”, klinkt het.

Zondagavond

Voor Kevin Beirens en zijn hele crew is het fantastisch dat hun festival weer plaatsvindt. “Het is zalig. Hier hebben we zo hard naar uitgekeken. Het hele team staat te trappelen. Nu zijn we met een veertigtal mensen bezig met de opbouw, tijdens het festival zijn we met zo’n 500 mensen. Ook de bezoekers zijn zo enthousiast. We zijn helemaal klaar om te knallen.”

En hoewel iedereen niet kan wachten, kijkt Kevin toch uit naar zondagavond. “Klopt”, lacht hij. “Wanneer de laatste dj gepasseerd is, en ik weet dat alles goed verlopen is en iedereen een leuke tijd heeft gehad. Volgend jaar hopen we om het festival weer zoals anders te kunnen organiseren, opnieuw in juli.”