Organisatie Omloop van Vlaanderen duidt annulering wedstrijd: “Publiek weren is niet haalbaar”

Na het gezamenlijk annuleren van drie wedstrijden van het JobFIXers Belgian Rally Championship geeft de Koninklijke Automobielclub Midden Vlaanderen wat extra duiding omtrent de annulering van de ConXioN Omloop van Vlaanderen. “Veiligheid staat voorop. Wij kunnen ook niet garanderen dat er niemand langs het parcours staat. Maar het is ook stuitend dat onze federatie, RACB, nog niet met een protocol op de proppen is gekomen.”

Een beeld uit de Omloop van Vlaanderen. Het publiek in het veld kijkt hoe Vincent Verschueren en Veronique Hostens voorbijrazen. © VDB

Niet enkel de Omloop van Vlaanderen, maar ook de East Belgian Rally en de Condroz Rally zijn afgelast. Persverantwoordelijke Bernard Verstraete geeft nog eens wat extra duiding bij de annulering van de Omloop van Vlaanderen, een wedstrijd waar heel wat rallyliefhebbers al reikhalzend naar uit keken. “Maandenlang was ons team hard aan het werken aan de voorbereiding van onze wedstrijd gepland in het eerste weekend van september. In het huidige Corona-tijdperk wisten we al een tijdje dat dit geen gewone editie was die we aan het voorbereiden waren. We waren ons zeer bewust van de uitdaging waar onze club voor stond om een Covid-19 veilige wedstrijd te organiseren. Een zeer gedetailleerd protocol om publiek en deelnemers te ontvangen werd door onze organisatie uitgewerkt en in samenspraak met diverse overheidsinstanties werden dit zelfs enkele keren vernieuwd.”

Besluit van gouverneur

“We waren ons ten volle ervan bewust dat al de extra geleverde inspanningen teniet konden gedaan worden door een plotse opstoot of verslechtering van de pandemie. Niettemin heeft de organisatie tot het allerlaatste moment gezocht naar oplossingen voor onze deelnemers wiens honger naar een rally enorm groot is. En voor de talrijke supporters die stiekem hoopten om nog eens hun favoriete sport van dichtbij te kunnen aanschouwen. 145 teams in de BRC-categorie, waarvan meer dan 50 buitenlandse en 32 R5-wagens, 45 Criterium-deelnemers en 35 Classics waren klaar voor de start van de 61ste ConXioN Omloop van Vlaanderen.”

Het besluit van onze gouverneur dat ons vorige vrijdag werd medegedeeld, namelijk geen buitenlandse teams en geen publiek langs de weg, deed ons gezamenlijk met alle instanties beslissen de wedstrijd uit te stellen voor een jaartje. “Het besluit van de gouverneur werd helaas genomen omdat de federatie RACB tot heden nog altijd geen protocol heeft voorgelegd aan de overheidsdiensten waarop een gouverneur of burgemeester zich kan baseren. Een dergelijk protocol is wel bestaande in de wielersport en voetbalwereld, maar helaas tot heden nog niet in de rallysport.”

Rijke traditie aan buitenlandse deelnemers

“Met een dergelijke groot aantal buitenlandse inschrijvingen, maar ook buitenlandse preparateurs die de Belgische rijders van een wagen voorzien of een buitenlandse co-piloot hebben, moesten we plots veel teams ontgoochelen. Onze wedstrijd heeft een rijke traditie op het vlak van buitenlandse deelnemers. Dat maakt het erg hard om opeens een groot deel van het deelnemersveld te verliezen op deze manier.”

Maar meer nog dan het verbod op buitenlanders, weegt de beslissing om geen publiek toe te laten op de wedstrijd. “Met het openbaar karakter en de uitgestrektheid van onze zeven klassementsproeven is dit als organisator onhaalbaar te waarborgen dat er zich geen publiek langs ons parcours zal bevinden. Op deze manier kunnen we, waarbij een gecontroleerd toelaten van een beperkt aantal toeschouwers verboden is, niet garanderen dat toeschouwers zich niet langs het parcours zullen begeven, wat Covid-onveilige situaties kan opleveren. Maar in wielerwedstrijden is wel volk langs de kant toegestaan.”

3 en 4 september 2021

“De gezondheid van onze medewerkers, baanposten, deelnemers, hulpdiensten, eventuele toeschouwers zijn voor ons veel belangrijker dan het sportieve aspect. We mogen immers niet vergeten dat we nog altijd te maken hebben met een gevaarlijk virus dat zich nog altijd volop verspreidt.”

“Samen met alle overheidsdiensten waarmee we een zeer goede samenwerking hadden van begin tot einde, wensen en hopen we alle deelnemers en toeschouwers te mogen verwelkomen volgend jaar op onze 61ste ConXioN Omloop van Vlaanderen op 3 en 4 september 2021.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.