Organisatie Ieperfest gelooft niet dat festivals deze zomer nog doorgaan

Mede-organisator Davy Bauwen: "Ik denk dat heel wat kleine evenementen het heel moeilijk zullen hebben". (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Ieper Hardcore Fest, kortweg Ieperfest, zou normaal plaatsvinden op 3, 4 en 5 juli, maar mede-organisator Davy Bauwen vindt het niet realistisch om te denken dat het festival kan doorgaan. Om duidelijk te kunnen communiceren wacht Ieperfest, net zoals de rest van de evenementensector, op officiële maatregelen van de overheid.

“We proberen realistisch te zijn en denken dat de kans zeer klein is dat het festival kan doorgaan”, zegt Davy Bauwens. “Alleen wachten we op officiële maatregelen van de veiligheidsraad. Het is in het belang van iedereen organisatoren, leveranciers, artiesten en publiek dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt.”

De veiligheidsraad zit vrijdag of zaterdag nog eens samen. Davy hoopt dat ze dan knopen durven doorhakken over evenementen in de zomer. “In Denemarken hebben ze al alle evenementen afgelast tot het einde van augustus, waaronder het grote festival Roskilde. Dat zorgt voor duidelijkheid. Ook Hellfest, een belangrijk festival in ons genre, heeft al de handdoek in de ring gegooid. We denken dat de rest snel zal volgen. Ik vrees dan ook dat het jammer genoeg een zomer zonder festivals zal worden en dat ook de grotere spelers zoals Rock Werchter en Graspop er niet aan zullen ontsnappen. De burgemeesters van de gemeenten waar die festivals plaatsvinden hebben al aangedrongen bij de minister om duidelijkheid te scheppen.”

Vorm van overmacht

Maar waarom kunnen de festivals niet zelf beslissen om alles te annuleren? “Het is een kwestie van communicatie. Als de veiligheidsraad alle evenementen annuleert, kunnen we duidelijk communiceren naar onze leveranciers dat we niet mógen organiseren. Het is dan een vorm van overmacht. Net als de rest van de sector hopen wij ook dat de overheid over de brug komt met financiële compensaties of een soort hinderpremie. Alleen is de vraag: waar zullen ze het geld blijven halen? Ze hebben al zo veel premies en bonussen beloofd, terwijl er voor de coronacrisis nergens geld voor was. Maar we hopen dus op een soort van vergoeding. De hoogte van het bedrag zou dan afhangen van de grootte van het evenement en de kosten die al gemaakt zijn.”

Als Ieperfest nu niet kan doorgaan, dan ook niet in het najaar. “Als we moeten afzeggen, dan zal het volgende officiële festival ten vroegste in de zomer van 2021 zijn. We waren sowieso van plan om in het najaar enkele kleinere indoor optredens te organiseren onder de naam Ieperfest, als hetdan weer mogelijk is. Mogelijk kunnen we de affiche iets uitbreiden, maar een echt festival zal dat nooit worden.”

Niet alleen de veiligheid van het publiek speelt een rol bij de overweging om het festival al dan niet te laten doorgaan, maar ook de beschikbaarheid van internationale artiesten. “Er is amper nog vliegverkeer en nu al zien we veel bands hun tour annuleren. Bij Amerikaanse bands is het de vraag of ze überhaupt nog uit de Verenigde Staten geraken. Als Ieperfest toch mag doorgaan, zal het een kwalitatief veel mindere editie zijn, aangezien onze internationale affiche een van onze troeven is.”

Beperkte kosten

Al hoeft een jaar geen festival ook niet het einde van Ieperfest te betekenen. “Gelukkig komt alles bij ons pas op kruissnelheid vanaf mei en juni, dus de kosten die we voorlopig gemaakt hebben, zijn beperkt. De groepen liggen wel al vast, maar de voorschotten die we al betaald hebben vallen mee. Ook de voorverkoop komt bij Ieperfest altijd pas laat op gang. Er zijn wel al tickets verkocht. We moeten overleggen met onze partner Eventbrite hoe we dat gaan regelen. Worden de tickets terugbetaald of overgezet naar volgend jaar? De tweede optie zou ons in ieder geval meer ademruimte geven. Uiteindelijk heb je altijd wel de vaste kosten, dus wij hebben liever geen terugbetaling. Sowieso kunnen wij dit met Ieperfest overleven, maar ik denk dat heel wat kleine evenementen – denk maar aan stadsfestivals – het heel moeilijk zullen hebben of misschien helemaal zullen verdwijnen. Dat zou natuurlijk erg jammer zijn, maar het zijn dan ook uitzonderlijke tijden”, besluit Davy Bauwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier