Orde van de Wullok viert gouden jubileum

De Orde van de Wullok bestaat 50 jaar en wordt zaterdag in het stadhuis van Oostende ontvangen. De jongste decennia is de Orde van de Wullok uitgegroeid tot een vaste waarde in de carnavals- en showwereld. Het is de eerste Oostendse carnavalsvereniging die de titel ‘koninklijk’ in het vaandel mag voeren. Showleidster Jeannine Maene lag mee aan de basis van de oprichting van de vereniging en krijgt voor al haar verdiensten in het carnaval de trofee ‘Gerard Award’ overhandigd.

De groep Wullok Show Girls in de gangen van het Kursaal in 1993. © FRO

De Orde van de Wullok werd op 28 oktober 1969 boven de doopvont gehouden. De stichter/voorzitter Robert Dequick, bekend als Berten Wullok, wilde in navolging van de Orde van de Kloeffe, de Orde van de Garnaal en de Orde van de Sombrero’s jaarlijks een carnavalsbal organiseren. Bij de oprichting van de orde kwamen de meeste leden uit het vissersmilieu en werd café De Machinist op het Mijnplein z’n thuishaven.

Drie iconen van het carnaval: Gerard Dangreau (voorzitter Orde van de Kloeffe), Pol Segers (voorzitter Orde van de Garnaal) en Robert Dequick (voorzitter Orde van de Wullok).
Drie iconen van het carnaval: Gerard Dangreau (voorzitter Orde van de Kloeffe), Pol Segers (voorzitter Orde van de Garnaal) en Robert Dequick (voorzitter Orde van de Wullok).© FRO

In september 1971 werd, onder impuls van Jeannine Maene, een majorettenkorps aan de Orde van de Wullok toegevoegd. Er werd gestart met een zestiental ‘dansmarietjes’ en door het grote succes steeg het ledenaantal elk jaar. Midden de jaren 80 kreeg de dansgroep de naam ‘Wullok Showgirls’. De meisjes, die destijds mee aan de wieg stonden van de showgroep, werden dames, huwden, kregen kinderen en bleven lid, samen met hun gezin, van de grote Wullokfamilie.

De showoptredens en het aantreden in carnavalsstoeten van de Wullok Show Girls zijn ondertussen al bekend in binnen- en buitenland. In de voorbije halve eeuw zijn er tal van showgirls- en meisjes de revue gepasseerd.

Wullok-activiteiten

Eén Wullok-dame heeft de halve eeuw rond gemaakt en heeft nog steeds de touwtjes stevig in handen. De 87-jarige Jeannine Maene helpt elk jaar mee, samen met de dansleiders Natacha Desmit, Charline Perraux en Sonny Deneve om een nieuwe show te creëren.

We zien achteraan Charlene Perraux, Sonny Deneve en Natacha Desmit; vooraan Jeannine Maene en voorzitter John Desmit.
We zien achteraan Charlene Perraux, Sonny Deneve en Natacha Desmit; vooraan Jeannine Maene en voorzitter John Desmit.© FRO

Ze neemt ook de leiding van het naaiteam, dat de hele groep, de kleuters, de juniores en de showgirls, steeds in het nieuw steekt, op zich. Het naaiteam bestaat uit Bianca Debruyne, Linda Deneve, Carmen Muller, Linda Debruyne en Nancy Vanassche.

Jeannine Maene helpt nog altijd mee met het creëren van een nieuwe show

Het Wullok-bal in januari, met showoptreden van alle showgirls, is de jaarlijkse start van het Oostends carnaval en lokt veel carnavalisten naar Ten Stuyver. De Wulloks verzorgen ook optredens voor Zilverdans en Zilverrock, het feest van KVO-senioren, de Kaaifeesten, Zandrock en het Vis-festival.

Een beeld uit 1987 met bovenaan schepen Maurice Quaghebeur, schepen Paul Van Laer, voorzitter Robert Dequick en schepen Eddy Tulpin. Onderaan de Wullok Show Girls die een medaille kregen.
Een beeld uit 1987 met bovenaan schepen Maurice Quaghebeur, schepen Paul Van Laer, voorzitter Robert Dequick en schepen Eddy Tulpin. Onderaan de Wullok Show Girls die een medaille kregen.© FRO

Elk jaar nemen de Wulloks, met een fantastische praalwagen, deel aan diverse carnavalsstoeten in West-Vlaanderen, met als het absolute hoogtepunt het grote carnavalsweekend in Oostende. De laatste drie jaar kaapten de Wulloks telkens de eerste prijs weg als origineelste groep. Het rollend materiaal wordt onderhouden door presentator en ondervoorzitter Edwin Zeebroek, de opvolger van Jantje Babbelaar (Willy Geldhof, red.) en ‘chef-karre’ Glenn Koten.

Toekomst

In 2014 moesten de Wulloks afscheid nemen van stichter-voorzitter Robert ‘Berten Wullok’ Dequick. Hij werd opgevolgd door ohn Desmit, die nog steeds aan het roer staat van de vereniging. Samen met de bestuursleden zorgt hij er voor dat voor de Wullok-familie, met meer dan honderd leden, nog een schitterende ‘gouden’ toekomst wacht.

Een sfeerbeeld van de Wullok Show 2019 in Ten Stuyver. Op de foto herkennen we vooraan dansleider Sonny Deneve, de zusjes Nikita en Natacha Desmit en Charline Perraux.
Een sfeerbeeld van de Wullok Show 2019 in Ten Stuyver. Op de foto herkennen we vooraan dansleider Sonny Deneve, de zusjes Nikita en Natacha Desmit en Charline Perraux.© FRO

(FRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.