Orde van De Witte Koe eert Claude François op Menen Carnaval

Enkele leden van carnavalsgroep De Witte Koe waren vorige week bezig met de laatste voorbereidingen om hun praalwagen in orde te brengen. We zien van links naar rechts Dieter Couvreur, Frederic Decock, carnavalsprinses Sandrine Thery, François Beernaert en Christophe Thery. © WO
Redactie KW

Zondag vanaf 14.45 uur trekt de 42ste carnavalsstoet door het centrum van Menen. Opnieuw van de partij dit jaar zijn de carnavalisten van De Witte Koe. Vorig jaar werden ze bij hun allereerste deelname uitgeroepen tot mooiste Meense groep, toen hun gevlekte koeien de show stalen. Intussen zijn ze geëvolueerd tot een heuse carnavalsorde met bovendien Prinses Carnaval 2018 Sandrine II in hun rangen.

Op 11 maart zal het precies 40 jaar geleden zijn dat Claude François overleed. Dat inspireerde de Orde van De Witte Koe voor hun carnavalsthema van dit jaar. Als hommage aan de betreurde Franse zanger laten ze de Clo-Clo’s en Claudettes opdraven onder het motto ‘Clo-Clo is back’. “Eind januari hebben we al een goede generale repetitie gehouden tijdens de carnavalsstoet van Zwevezele waar we tal van positieve reacties kregen”, weet Dieter Couvreur, voorzitter van de Orde van De Witte Koe.

“Menen is de tweede stoet waaraan we deelnemen, daarna volgen nog Roeselare en Poperinge. Maar we kijken met zijn allen toch het meeste uit naar de stoet in onze thuisstad, dat moet een absoluut hoogtepunt worden. De prijs voor de mooiste Meense groep zullen we dit jaar niet meer winnen. Nu we een carnavalsorde zijn, komen we daarvoor niet langer in aanmerking. Maar we hopen ons minstens even goed te amuseren als vorig jaar.”

Kroostrijk gezin

De carnavalsgroep heeft haar vaste stek in café De Witte Koe in de Moorselestraat. “We tellen een veertigtal leden tussen 7 en 62 jaar, niet alleen Menenaars maar ook mensen uit Geluwe, Wervik, Ledegem, Beitem, Roeselare en Ieper”, weet Sandrine Thery. “Iedereen doet mee aan de stoet, we hebben dan ook een goede en gezellige bende. Bij deze wil ik hen allemaal bedanken: zonder de inzet van onze leden zou deze carnavalsvereniging niet mogelijk zijn.”

“Onze orde telt een veertigtal leden tussen 7 en 62 jaar, ook uit Geluwe, Wervik, Ledegem, Beitem, Roeselare en Ieper”

Overigens is de familie Thery goed vertegenwoordigd in de carnavalsorde. Naast Prinses Sandrine en haar broers hofmaarschalk Christophe en hofnar Geert maken ook nog twee zussen Sandra en Stefanie deel uit van de orde. “We komen uit een kroostrijk gezin met dertien kinderen. Onze ouders waren echte carnavalisten, ze zouden trots geweest zijn op ons. Carnaval zit ons in het bloed. Het is mede ter ere van onze ouders dat we met deze carnavalsvereniging begonnen zijn”, aldus Sandrine.

Dansschool

De Clo-Clowagen maakte vorige maand in Zwevegem al haar maidentrip. “François Beernaert stelde ons een oplegger ter beschikking, en sinds oktober hebben we samen met Frederic Decock keihard gewerkt om die om te toveren tot een feestelijke praalwagen”, vertelt hofmaarschalk Christophe Thery. “Samen stonden we in voor de timmer- en schilderwerken. Voor de constructie van de wagen was veel hout nodig, best een dure aangelegenheid. Cynthia Rose, een nichtje van Dieter, tekende dan weer de Clo-Clofiguren op de wagen en Sandrine heeft ze ingekleurd.”

“Ook in het aanleren van de dansjes kroop er zeer veel tijd, zowel tijdens het weekend als tijdens de week hebben we duchtig gerepeteerd om de danspasjes, die de zussen Nathalie en Severine Lotoi van dansschool Love2dance ons aanleerden, onder de knie te krijgen”, vult Sandrine aan.

Er wacht de Meense carnavalisten een stevige driedaagse met vandaag vrijdag vanaf 19.33 uur als opener van het carnavalsweekend het verkleed bal in De Witte Koe met gratis inkom. Het thema is ‘Gender in the blender’. Wie verkleed is, krijgt een gratis drankje en er is ook een verrassingsact voorzien. Op zaterdag om 14 uur ontvangt Prinses Carnaval 2018 Sandrine II de carnavalisten in café De Witte Koe. In stoet gaat het dan richting stadhuis, waar de delegatie om 15 uur ontvangen wordt. Er is de opening van de kermis en ‘s avonds is er de boemel in een vijftal cafés rond de Grote Markt van Menen.

“Tijdens de stoet van zondag strooien we zo’n zestig kilo snoep rond en delen we knuffelbeertjes en gadgets uit. Intussen staat het al vast dat we voor de editie van 2019 opnieuw een kandidaat voor Prins Carnaval zullen voorstellen”, besluit Sandrine II.

(Carlos Berghman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier