Orde van de Paardevisser stelt programma voor en krijgt gloednieuwe bretelbroek

Grootmeester René Decorte (links) en voorzitter Marc Sirjacobs van de Kon. Orde van de Paardevisser met de nieuwe bretelbroek © GINO ESTER
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op de nieuwjaarsreceptie in manege Hacienda van paardenvisser Stefaan Hancke heeft de Koninklijke Orde van de Paardevisser de activiteiten voor 2023 voorgesteld en kregen alle paardenvissers een gloednieuwe bretelbroek.

Op de traditionele nieuwjaarsreceptie waren tal van prominenten aanwezig, onder wie burgemeester Marc Vanden Bussche, provinciecommandant Philip de Cock, ereprovinciecommandant Christophe Onraet, eredirecteur van de Vierdaagse van de IJzer Rudy Baert, korpschef Politiezone Westkust Nicolas Paelinck, wijnjournalist en oenoloog Alain Bloeykens, en verscheidene horeca-ambassadeurs.

René Decorte, grootmeester van de orde, bedankte de burgemeester voor de logistieke steun van de gemeente en lichtte dan het programma toe.

Bezoek Amerikaanse ambassadeur

“We zijn blij dat auteur Jan Huyghe hier zijn nieuwe boek zal signeren, dat aan de garnaalvisserij is gewijd. Onze eerste belangrijke activiteit is de verkoop van onze garnalenbisque naar een recept van onze chef-kok Fernand Lensen, op paaszaterdag. In april maken we ook een reuzenpaella voor de MS Liga. Van 24 tot en met 26 april plannen we een uitstap naar de Loirestreek, inclusief onze jumelagegemeente La Charité-sur-Loire, en bezoeken we enkele wijnhuizen geselecteerd door oenoloog Alain Bloeykens. In mei verwachten we een bezoek van de Amerikaanse ambassadeur. In het weekend van de Garnaalfeesten, eind juni, verkopen we onze bisque op het Fabiolaplein. Dat doen we altijd in samenwerking met onze champagnehofleverancier Marcel Vautrain.”

Kampioenschap garnalenpellen

“Ons eerste Belgisch kampioenschap garnalenpellen, in 2022, was een succes, met een tachtigtal deelnemers, inclusief een delegatie uit het Franse Leffrinckoucke. Ook daar breien we een vervolg aan, in samenwerking met Leffrinckoucke. In juli en augustus lokken we altijd een massa volk met onze reuzenpaella op de zeedijk in Oostduinkerke. Dat zal dit jaar niet anders zijn, in samenwerking met het Centre des Vins de Bourgogne en Alain Bloeykens.”

“In augustus verzorgen we zoals elk jaar de receptie voor de start van de Vierdaagse van de IJzer met een paella, en op de eerste dag krijgen alle wandelaars een kop warme soep. Dit jaar wordt het een bijzondere Vierdaagse, want de eerste wandeldag staat in het teken van onze Orde, die de Vierdaagse heeft opgericht. Daarover vertellen we later meer.”

Naar de koning

“In oktober worden we zoals ieder jaar uitgenodigd op het Koninklijk Paleis in Brussel, waar onze paardenvissers de verse garnalen persoonlijk aan de koning overhandigen. En onze Orde steunt ook een goed doel, met een benefietactie voor de vzw Spina Bifida en Hydrocephalus. Het jaar sluiten we altijd af met de Sylvestervuren. In december 2022 eindigde dat in mineur door het bar slechte weer, maar toch zijn we erin geslaagd om onze bisque aan de man te brengen.”

Decorte sloot af met een hint voor de horeca-ambassadeurs: “De orde verkoopt al 12 jaar lang champagne met op de capsule telkens een andere paardenvisser. Dit jaar prijkt Dominique Vandendriessche op de muselet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier